Radu Banciu desființează ideea revenirii PSD la guvernare: ''Partidul s-a dizolvat în tăcere''

Ene Valentina | Publicat: 21.05.2025 21:42 | Actualizat: 21.05.2025 21:56
Jurnalistul Radu Banciu a dedicat aproape întreaga ediţie de astăzi a emisiunii „Prea Mult Banciu” discuţiei despre scenariul ca Partidul Social-Democrat să reintre în viitorul executiv. Comentariile sale vin la doar 24 de ore după ce social-democraţii s-au reunit pentru a decide dacă vor susţine un guvern minoritar sau vor cere chiar conducerea Palatului Victoria, pe fondul demisiei lui Marcel Ciolacu şi al numirii lui Sorin Grindeanu ca preşedinte interimar al partidului.
- PREA MULT BANCIU se vede în fiecare zi de luni până vineri, de la orele 20:00 pe iAMnews.ro, pe Facebook, YouTube și TikTok.
PSD, „autorul crizei” în viziunea lui Banciu
În deschiderea emisiunii, Banciu a subliniat că PSD „ne-a lăsat într-o criză economică profundă şi a predat ţara la cheie către Ilie Bolojan şi Nicuşor Dan”, fără să ofere soluţii reale. Jurnalistul a explicat că, în opinia sa, guvernările social-democrate au agravat dezechilibrele financiare şi au perpetuat „o ţară coruptă, dar şi vandalizată economic”, ceea ce face „de neînţeles” entuziasmul unei părţi a clasei politice care ar saluta revenirea PSD în Executiv.
Banciu a mers mai departe, susţinând că formaţiunea „nu mai există” din punct de vedere al legitimităţii publice, deşi a câştigat alegerile legislative de anul trecut. În realitate, spune el, partidul „s-a dizolvat” după prezidenţiale, iar liderii săi nu fac decât „să îi păcălească o tură pe cetăţeni” mimând un pas în spate, când de fapt caută „să rămână în economia discuţiei politice” prin plasarea lui Sorin Grindeanu în fruntea interimatului.
„Nu-ţi trebuie sursele Ancuţei Suciu ca să vezi asta”, a ironizat moderatorul.
Criză la conducerea social-democraţilor
Tonul virulent al lui Banciu survine într-un moment delicat pentru PSD. Demisia lui Marcel Ciolacu, urmată de desemnarea rapidă a lui Sorin Grindeanu, a deschis un vid de putere intern, iar partidul oscilează între opoziţie şi coaliţie.
Surse politice spun că taberele se împart între dorinţa de a intra la guvernare — cu pretenţia de a propune premierul, dat fiind că PSD rămâne cel mai mare grup parlamentar — şi tentaţia de a sta deoparte pentru a-şi reface profilul după eşecul prezidenţial.
În paralel, preşedintele ales Nicuşor Dan şi aliaţii săi negociază formarea unui cabinet susţinut de mai multe formaţiuni de centru-dreapta. O eventuală participare a social-democraţilor i-ar oferi noii administraţii o majoritate solidă, dar ar readuce în prim-plan tensiunile istorice legate de reforme, justiţie şi disciplină bugetară.
De ce ar fi riscant un nou „experiment PSD”
Analiza jurnalistului se sprijină pe trei teme-cheie. Prima este lipsa de răspundere: după ani de guvernare, PSD „nu a găsit nici o soluţie” pentru dezechilibrele economice, iar reluarea frâielor ar risca să perpetueze aceleaşi practici clientelare.
A doua ţine de credibilitate: în opinia lui Banciu, electoratul nu se mai identifică „în niciun fel” cu sigla trandafirilor, ceea ce ar transforma partidul într-un aliat impopular şi imprevizibil. În fine, jurnalistul avertizează asupra instabilităţii emoţionale a „politicienilor noştri mărunţi” care salută un eventual „plan de salvare” marca PSD, fără să ofere garanţii concrete.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











