Radu Banciu, acid la adresa lui Emil Constantinescu, în ziua învestirii noului președinte Nicușor Dan

Ene Valentina | Publicat: 26.05.2025 22:00 | Actualizat: 26.05.2025 22:41
Ceremonia oficială de depunere a jurământului de către Nicușor Dan, desfășurată luni, 26 mai, în plenul reunit al Parlamentului, a generat numeroase ecouri în spațiul public. Printre acestea s-a numărat și reacția acidă a jurnalistului Radu Banciu, care a dedicat ediția din această seară a emisiunii „PREA MULT BANCIU” comentării momentului și, mai ales, apariției în sală a fostului președinte Emil Constantinescu.
- PREA MULT BANCIU se vede în fiecare zi de luni până vineri, de la orele 20:00 pe iAMnews.ro, pe Facebook, YouTube și TikTok.
Ce părere are Radu Banciu despre Emil Constantinescu
Realizatorul nu a avut milă de fostul șef al statului, pe care l-a descris într-o singură propoziție.
„Despre Constantinescu, ce părere aveți? Adică despre Țapu. Bă, e viu. Ăsta e singura părere pe care putem să o avem despre el”, a explicat Radu Banciu.
Jurnalistul l-a inclus astfel pe cel de-al treilea președinte al României în aceeași categorie cu Klaus Iohannis, amintind că ambii se numără, în opinia sa, printre cei mai mari „dezamăgitori” de la Cotroceni. Remarca a fost urmată de o reamintire privind unicitatea mandatului lui Emil Constantinescu: „Singurul președinte care n-a stat decât patru ani, 1996–2000, și pe care l-am uitat ușor. E o epocă de care nu ne mai aducem aminte politic foarte bine.”
O amintire încețoșată a tranziției
Deși trecerea a aproape trei decenii a șters din memoria colectivă multe detalii ale acelei perioade, Banciu a sintetizat ruptura epocii Constantinescu față de precedentul Ion Iliescu printr-o metaforă plastică: „Știm că era Convenția Democrată atunci; că au răzuit tot ce a fost comunist de pe pereți.”
În 1996, Convenția Democrată Română a câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare promițând decomunizarea aparatului de stat și relansarea investițiilor. În realitate, tranziția economică s-a dovedit dureroasă: inflație ridicată, incapacitatea unor companii de stat de a se adapta pieței libere, iar privatizările s-au lovit de interese divergente și management precar.
Banciu a comparat situația economică de la finalul mandatului constantinesc cu prezentul guvernului condus de Marcel Ciolacu, subliniind că „din punct de vedere economic au lăsat țara la fel cum a lăsat-o Marcel Ciolacu acum”. Aluzia are rolul de a avertiza că promisiunile de reformă riscă să se topească rapid în fața realității bugetare, aşa cum s-a întâmplat la sfârșitul anilor ’90.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











