Prefectul județului Galați a cerut fonduri pentru refacerea lucrărilor hidrotehnice afectate de inundații. Calea ferată Galați-Bârlad, grav afectată de viituri, este complet închisă traficului
Gabriela Gogu | Publicat: 01.10.2024 15:48 | Actualizat: 01.10.2024 15:54
După inundațiile care au avut loc pe 14 septembrie în Galați, au fost înregistrate și pagube semnificative la construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare.
Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a emis mai multe ordine pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor înregistrare. Toate pagubele constatate au fost centralizate și ulterior au fost stabilite și sumele de bani necesare în vederea remedierii acestora.
Fonduri pentru refacerea lucrărilor după inundațiile din Galați
Procesele verbale conțin atât pagubele, cât și sumele necesare pentru realizarea unor lucrări de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților produse de fenomenele meteo extreme.
Inundațiile din 14 septembrie au produs pagube importante pe cursurile de apă, dar și la construcțiile hidrotehnice, cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor, demararea lucrărilor trebuie făcută cât mai repede.
Pe lângă fondurile necesare lucrărilor mai sus menționate, prefectul județului Galați a solicitat și fonduri pentru realizarea unui complex de lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor.
”Este nevoie de investiții serioase”
Au fost solicitate fonduri în vederea efectuării lucrărilor cât mai urgent la: canalul CA Chineja și digul de protecție aferent, infrastructura de desecare ce cuprinde guri de evacuare și 2 canale de desecare colmatate; clădirile stațiilor de desecare și cantoanele de apărare.
”Nu vorbim de sume mici, este nevoie de investiții serioase, dar trebuie să înțelegem că județul Galați are nevoie de un program hidrotehic de mare anvergură, care să soluționeze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice și de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm.
Avem nevoie de diguri, de poduri, lacuri de acumulare, iar investițiile în lucrări de stabilizare a albiilor râurilor, împădurirea și amenajarea versanților, precum și corectarea torenților sunt măsuri esențiale pentru protejarea comunităților din județul Galați și a mediului natural de efectele devastatoare ale viiturilor și inundațiilor.
Aceste intervenții nu sunt doar necesare, ci și urgente pentru a diminua riscul unor inundații viitoare, în special pe râurile Suhu, Geru, Lozova și Chineja, împreună cu afluenții acestora, care reprezintă surse de pericol în perioadele cu precipitații abundente. Aceste măsuri sunt cu atât mai importante, cu cât fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente, punând la încercare capacitatea naturală de adaptare a ecosistemelor.
Astfel, prioritizarea acestor intervenții este un pas strategic în protejarea vieților, proprietăților și ecosistemelor naturale, iar beneficiile pe termen lung depășesc cu mult investițiile inițiale. Implementarea acestor soluții integrate de gestionare a apei și protecție a terenurilor este esențială pentru a reduce riscurile și a construi un viitor mai sigur pentru județul nostru”, a explicat prefectul județului Galați.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.