Peste 1,8 milioane de sticle de bere au fost retrase de ANPC. Ce nereguli au descoperit inspectorii
Ene Valentina | Publicat: 19.08.2024 16:37 | Actualizat: 19.08.2024 16:45
Mai multe nereguli au fost descoperite în această vară în mai multe magazine din România. ANPC s-a autosesizat, a mers în control și au retras peste 1,8 milioane de sticle de bere.
Comercianții au primit o lovitură dureroasă în această vară din partea inspectorilor ANPC. În prima jumătate a lunii august au avut loc controale masive, ce s-au lăsat cu amenzi colosale, dar și cu retragerea produselor de la raft. Motivul a fost unul destul de simplu, marfa nu se încadra în normele legale.
De ce au fost retrase sticle de bere de inspectorii ANPC
Printre principalele probleme descoperite, inspectorii ANPC au găsit rugină pe capacul sticlelor de bere sau pe capacul acestora, ceea ce i-a determinat să ia o decizie atât de drastică. Loturile de bere afectate aparțin operatorului economic SC Heineken România SA, potrivit unui comunicat de presă oferit de ANPC.
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în prima jumătate a lunii august, o amplă acţiune de control, în urma sesizărilor primite, referitoare la existenţa la comercializare a unor loturi de bere Ciuc cu capace ruginite sau cu gâtul sticlelor cu rugină, produse de operatorul economic SC Heineken România SA. Au fost verificate cele 4 fabrici deţinute în România de producător, la Miercurea Ciuc, Craiova, Constanţa şi Târgu Mureş, precum şi distribuitorii acestuia. Cele 4 loturi identificate au fost loturile 152, 156, 173 şi 177, însumând 1.854.180 sticle distribuite”, precizează ANPC într-un comunicat, potrivit Agerpres.
A curs cu amenzi pentru comercianții români
Comisarii ANPC nu i-au iertat pe comercianți au împărțit amenzi în stânga și în dreapta, fără milă. Pe lista lungă a păgubiților apare și o amendă contravenţională în valoare de 65.000 lei şi măsura retragerii de pe piață a produselor cu abateri (cele 4 loturi), precum şi dovada retragerii (a cantității retrase) şi a distrugerii acesteia.
Au fost înapoiate producătorului în jur de 323.795 de sticle de bere, deoarece prezentau defecte din fabrică. Inspectorii ANPC au tras un semnal de alarmă cu privire la cazurile în care consumatorii observă astfel de nereguli. Aceștia sunt încurajați să înapoieze cu încredere produsele achiziționate comerciantului, mai ales dacă încă deține un bon fiscal. În cazul în care acesta refuză să returneze suma de bani pentru produsul alterat, se poate depune o reclamație la ANPC, în urma căreia se va investiga, iar comerciantul riscă o amendă usturătoare.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.