Pericolul ascuns în carnea de miel? Cine ar trebui să o evite și din ce motiv

Ştefan Cojocaru , Redactia | Publicat: 15.04.2025 10:19
În perioada Paștelui, carnea de miel se află pe mesele tuturor românilor. Există însă și o categorie de persoane care ar trebui să o evite
Carnea de miel este o excelentă sursă de nutrienți esențiale, fiind bogată în proteină de o calitate superioară, acizi grași Omega 3, fier, seleniu și vitamine importante, așa cum sunt B12, B3 și E. Conform specialiștilor, toate aceste substanțe ajută la întărirea sistemului nervos și la menținerea sănătății celulelor și a imunătății. Prin conținutul său ridicat de postasiu, fosfor sau zinc, carnea de miel este o variantă excelentă pentru sănătatea osoasă și musculară.
Carnea de miel, benefică dar nu pentru toată lumea
Însă nu toată lumea poate consuma carne de miel pentru că nu toți pot beneficia de aceste proprietăți. Din contră, pentru ei, carnea de miel este dăunătoare. Medicul specialist în medicină internă, Alexandru Nechifor, a atras atenția asupra conținutului de purine din acest timp de carne, care odată ce sunt metabolizați, vor duce la crearea acidului uric.
„Acumularea de acid uric în organism poate declanșa gută și poate favoriza formarea pietrelor la rinichi. Este esențial să evităm combinațiile tradiționale, dar greșite, precum consumul excesiv de ouă sau alcool în timpul meselor cu miel”, a declarat medicul.
Astfel, carnea de miel le este interzisă persoanelor care suferă de afecțiuni renale, hepatice sau pancreatice, ori gută. Pacienții care au un colesterol ridicat ori suferă de boli cardiovasculare ar trebui să evite consumul cărnii de miel.
Conform medicului Nechifor, carnea de miel poate fi consumată cu succes dacă este asociată cu alimente bogate în fibre, așa cum sunt legumele ori salatele verzi. legumele trebuie să fie crude sau gătite foarte ușor, pentru a nu-și pierde proprietățile nutritive. În același timp, carnea de miel nu trebuie prăjită, ci gătită într-un mod sănătos, la cuptor, fiartă sau la grătar. Astfel, persoanele care nu au contraindicații majore în ceea ce privește carnea de miel pot consuma în mod inteligent acest tip de aliment.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.









Cele mai citite








