Medicamentul periculos care este folosit de toți românii! La ce trebuie să fiți atenți

Ştefan Cojocaru | Publicat: 12.02.2025 12:07
Unul dintre cele mai utilizate medicamente din România pentru combaterea durerii și reducerea febrei poate fi extrem de periculos pentru organism.
Este vorba despre paracetamol sau acetaminofenul, un medicament care se eliberează în orice farmacie de la noi din țară, fără prescripție medicală, ce se utilizează deseori de români în lupta cu febra sau durerea. Chiar dacă majoritatea îl consideră inofensiv, realitatea nu este deloc așa și consumul lui pe termen îndelungat poate duce la complicații grave și intoxicații severe, care vă pot pune viața în pericol.
Consumat în exces, paracetamolul poate deveni toxic pentru organism
Un medic specialist în toxicologie și medic primar de anestezie și terapie intensivă, Radu Țincu, a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul paracetamolului, spunând că poate fi un medicament toxic pentru ficat.
„Pentru a neutraliza acest metabolit periculos, organismul utilizează glutationul hepatic, dar dacă acesta se epuizează, ficatul rămâne vulnerabil. În acest moment, pot apărea probleme grave de sănătate, precum necroza hepatică (distrucția celulelor hepatice) și hepatita acută toxică”, spune medicul. În funcție de organismul fiecărei persoane și de modul în care ficatul metabolizează medicamentul, efectele toxice pot apărea chiar și la doze de 6-8 comprimate de paracetamol. Peste acest prag, riscurile devin semnificative”, a declarat medicul Țincu.
Ce este paracetamolul?
Vorbim despre un analgezic ce se folosește în tratamentul durerii de intensitate moderată, dar și febra și se poate consuma sub diverse forme, tablete, capsule sau soluții care se dizolvă în apă. Pentru cazurile mai grave, se folosește inclusiv substanța injectabilă intravenoasă. Este recomandat atât în cazul adulților, cât și al copiilor, însă în cantități moderate.
Vă puteți da seama de intoxicația cu paracetamol dacă îi urmăriți etapele. Pentru început, se va manifesta la doar câteva ore după ingestie, prin greață, vărsături și dureri abdominale, iar după 24-36 de ore, persoana intoxicată ar putea da semne de revenire, creând falsa impresie că totul este în regulă. În acest timp însă, se acumulează toxine în organism, care pot duce chiar la hepatită acută toxică, icter, urină de culoare brună și scaune decolorate.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











