Majorarea salariului minim vine cu capcane. Șoferii scot din portofel și 700 de lei pentru banala centură de siguranță
Gabriela Gogu | Publicat: 04.01.2025 13:37 | Actualizat: 04.01.2025 16:17
De la 1 ianuarie 2025, punctul de amendă poate să depășească 200 de lei. Majorarea salariului minim vine și cu creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual.
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut a crescut la 4.050 de lei, de la 3.700. De măsura aceasta vor beneficia aproximativ 1,8 milioane de salariați din România.
Cu ce vine majorarea salariului minim
Odată cu majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025 vine și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual. Concret, valoarea punctului – amendă va crește de la 165 de lei, la cât este plafonată până la finalul anului, la 202,5 lei.
Creșterea se va traduce prin sancțiuni mai mari pentru contravențiile rutiere. Pentru clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte – amendă), amenzile vor varia între 405 și 607 lei, comparativ cu valorile actuale de 330 și 495 de lei. Pentru șoferii care uită să își pună centura de siguranță, sancțiunea presupune 2 sau 3 puncte de amendă, respectiv 460 de lei sau 690 de lei.
Prima creștere a amenzilor de circulație după 6 ani de ”îngheț”
Potrivit ”Ordonanței trenuleț”, punctul de amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație. În prezent, punctul-amendă este 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017, practic cea mai mică amendă de circulație (290 – 2 puncte amendă) este în cuantum de 145 de lei dacă se achită în 15 zile.
”Ordonanța trenuleț” sau „Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene” preia noul mod de calcul pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a propus încă din octombrie într-o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier.
Analistul Aurelian Dochia este de părere că în 2025 salariile medii nu vor crește, iar majorarea venitului minim ar putea aduce un dezechilibru în economia românească, având în vedere că vorbim de o serie de creșteri accelerate pe care le-am văzut încă din 2024.
”Probabil că anul viitor nu vom asista la o creștere atât de importantă a salariului mediu cum a fost până acum. Asta în primul rând din cauza faptului că economia nu înregistrează o creștere și anul acesta salariile au crescut mult mai repede decât a crescut economia, ceea ce produce un dezechilibru”, a explicat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.