La ce ore te poţi expune la soare? Care este intervalul orar care trebuie evitat
Redactia | Publicat: 21.07.2024 14:17 | Actualizat: 22.07.2024 15:12
Trăim vremuri caniculare, vara anului 2024 fiind încărcată de coduri roşii şi avertizări de temperaturi ridicate.
Este deosebit de important să ştim care sunt cele mai bune ore la care ne putem expune la soare şi cum să evităm insolațiile, precum şi deshidratarea.
La ce ore te poţi expune la soare?
Se ştie deja că expunerea la soare poate fi un lucru benefic pentru organism, însă dacă o faceţi la un interval orar nepotrivit, atunci ar avea efect invers care, în anumite situaţii - cele în care persoanele suferă de probleme de sănătate şi boli cardiovasculare, pot deveni fatale.
Medicii de orice specialitate avertizează că poţi obţine un bronz perfect şi dacă te aşezi la soare dimineaţa sau seara, când soarele nu arde puternic pe cer. La fel de bine este sintetizată vitamina D şi atunci când nu vedeţi cu ochiul liber forma soarelui.
Numeroase afecţiuni pot apărea în cazul în care alegeți să vă expuneți sub razele soarelui la intervale nepotrivite. Vorbim aici de la banalele arsuri solare şi până la deshidratare, insolaţii şi, în cele mai rele cazuri, cancer de piele, din cauza expunerii la soare.
Intervalul orar interzis pentru expunerea la soare
Ce trebuie să rețineți este că în primul rând soarele afectează diferit fiecare individ în parte, în funcţie de tipul de pigment pe care îl are, plus vârsta. Copiii şi adolescenţii au nevoie de 20 de minute de expunere la soare în timpul dimineţii, şi vor sintetiza aşa cum trebuie vitamina D. Atunci când vorbim despre adulţi, femeile vor avea mai mare nevoie decât bărbaţii, adică sexul slab de maximum 40 de minute, în timp că bărbaţii pot sta şi doar 10 minute.
Cel mai nepotrivit interval orar la care vă puteţi expune este, de departe, 10:00 - 15:00 şi în cazurile persoanelor cu probleme, poate fi extins chiar până la 17:00. Indiferent de ora la care alegeți să vă expuneți la soare, pe timp de vară, va trebui să vă protejaţi. Chiar dacă nu aveți o piele sensibilă la arsuri solare, efectele asupra ei se vor vedea în timp. Folosiţi, deci, cremă de protecţie, cu SPF mai mare de 15 pentru a putea fi eficientă. Copiii, fără doar şi poate, au nevoie de SPF 50.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.