ÎPS Teodosie face din nou declarații controversate. Ce spune Arhiepiscopul Tomisului despre persoanele cu tatuaje
Ene Valentina | Publicat: 16.09.2024 10:42 | Actualizat: 16.09.2024 17:49
ÎPS Teodosie a vorbit despre tatuajele pe care multe persoane ajung să și le facă. Arhiepiscopul Tomisului a reușit să stârnească o nouă controversă.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a stârnit din nou dezbateri prin poziția sa față de tatuaje, pe care le consideră o „schimonosire” a trupului. Acesta a fost întrebat în cadrul unei emisiuni radio la care participă frecvent dacă în Biblie este menționat în mod explicit că tatuajele sunt păcate.
ÎPS Teodosie face din nou declarații controversate
Răspunsul său a fost clar: nu este nevoie să scrie în mod direct, deoarece trupul uman este considerat un dar divin, iar orice intervenție asupra lui, cum ar fi tatuajele, reprezintă o abatere de la ceea ce a fost primit de la Dumnezeu.
Arhiepiscopul și-a întărit poziția argumentând că tatuajele sunt o modificare a chipului lui Dumnezeu, întrucât omul este creat după imaginea divinității. În opinia sa, orice intervenție asupra corpului, care include și tatuajele, poate fi privită ca o distorsionare sau „schimonosire” a acestuia.
„Nu trebuie să scrie. Scrie: omul să-şi păstreze ce a primit de la Dumnezeu. Tatuajul este o intervenție asupra trupului care este părtaş la chipul lui Dumnezeu. Şi este o schimonosire”, a răspuns Teodosie, citat de Hotnews.
Prin urmare, chiar dacă Biblia nu face referiri directe la tatuaje, principiul fundamental că trupul trebuie păstrat așa cum a fost dat de Creator este suficient pentru a considera că tatuarea nu este compatibilă cu valorile religioase.
În cadrul aceleași emisiuni, Teodosie a mai afirmat că nici purtarea cerceilor la fete nu ar fi „cuvenită”. Înaltul ierarh a susținut că cerceii reprezintă un „adaos” nejustificat, sugerând că, la fel ca în cazul tatuajelor, și acesta ar putea fi privit ca o intervenție asupra corpului. Această poziție vine să completeze viziunea sa tradiționalistă privind modurile prin care oamenii își manifestă identitatea prin modificări corporale.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat
Aceasta nu este prima dată când Arhiepiscopul Teodosie face declarații care provoacă reacții în spațiul public. În urmă cu doar o săptămână, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat cu avertisment după ce acesta a declarat că femeia nu are roluri importante în Biserică deoarece „a început păcatul”. CNCD a fost obligat să ia o decizie în acest caz, după ce a fost sesizat de Curtea Supremă, în urma reacțiilor stârnite de comentariile considerate discriminatorii.
Declarațiile Arhiepiscopului Teodosie reflectă viziunea tradițională a Bisericii Ortodoxe asupra corpului uman, considerat un templu al sufletului care nu trebuie alterat. În acest context, orice formă de modificare corporală, fie că este vorba despre tatuaje sau alte tipuri de înfrumusețare artificială, poate fi percepută ca o abatere de la valorile fundamentale ale religiei creștine.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.