Guvernul condus de Ilie Bolojan se mută la Palatul Parlamentului. Ce se întâmplă în următorii doi ani cu Palatul Victoria

Gabriela Gogu | Publicat: 01.07.2025 13:59 | Actualizat: 01.07.2025 15:33
Guvernul condus de Ilie Bolojan se mută la Palatul Parlamentului. Aici va fi sediul central al Executivului pentru următorii doi ani.
Guvernul Bolojan se mută la Palatul Parlamentului pentru următorii doi ani. Clădirea Palatului Victoria, unde în prezent își desfășoară activitatea Executivul, va intra într-un amplu proces de reabilitare energetică.
Guvernul Ilie Bolojan se mută la Palatul Parlamentului
Guvernul reia licitația în valoare de 135 de milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Victoria. Lucrările, finanțate prin PNRR, vor dura aproximativ doi ani, timp în care Guvernul Bolojan va funcționa în clădirea Parlamantului. Perioada de garanție este de cinci ani după terminarea lucrărilor.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a relansat în platforma SICAP licitația pentru contractul de proiectare, execuție și asistență tehnică necesar reabilitării energetice a Palatului Victoria.
Este pentru a doua oară când autoritățile statului lansează această procedură de achiziție publică. Prima oară s-a încercat în 2024, însă a fost anulată ca urmare a lipsei unor oferte potrivite. Față de prima încercare, termenul de execuție a fost comprimat. Acest lucru este cauzat de presiunea încadrării în calendarul PNRR.
Scopul lucărilor de la Palatul Victoria
Pe durata celor 22 de luni de execuție a lucrărilor, Guvernul Bolojan se mută la Palatul Parlamentului.
”Obiectivul principal al investiției realizate este de a reduce consumul de energie, de a crește eficiența energetică, conducând la o îmbunătățire substanțială a performanței energetice a clădirilor în cauză, respectiv creșterea eficienței energetice a sistemelor tehnice”, se arată în anunțul autorităților.
Scopul acestor lucrări sunt, printre altele:
- reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% față de consumul actual;
- reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2 între 30 și 60% față de cantitatea pre-renovare;
- îmbunătățirea izolației termice la nivelul anvelopantei clădirii;
- modernizarea instalațiilor cu scopul de a crește gradul de confort și eficiența energetică;
- reparații ale finisajelor din interiorul clădirii;
- consolidarea elementelor constructive afectate de carbonatare.
Palatul Victoria a fost, inițial, construit pentru a servi drept sediu al Ministerului Afacerilor Externe. Lucrările au început în 1937, dar în 1944 clădirea a fost afectată de bombardamentele din Al Doilea Război Mondial. Reconstrucția a fost finalizată abia în 1952, când clădirea a devenit sediul Consiliului de Miniștri.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











