Grevă la Arhivele Naționale ale României și a M.A.I. Anunțul făcut de sindicaliștii de la Europol: ''Va fi prima din istorie''
Redactia | Publicat: 11.11.2024 10:36 | Actualizat: 11.11.2024 10:47
Arhivele Naționale ale României și a M.A.I intră în grevă generală, începând de luni, 11 noiembrie 2024, după ce revendicările solicitate prin greva de avertisment nu au fost acceptate. Iată anunțul făcut de sindicaliștii de la Europol!
Angajații tuturor serviciilor județene, printre care și ai Serviciului Municipiului București, din cadrul Arhivelor Naționale ale României, vor intra, începând cu data de 11 noiembrie 2024, în grevă generală, potrivit sindicaliștilor de la Europol, după o anterioară grevă de avertisment, despre care aceștia spun că nu a generat niciun rezultat.
Grevă la Arhivele Naționale ale României și a M.A.I
A fost anunțată prima grevă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne.
„Ajunşi la capătul răbdării din cauza indolenţei factorilor decizionali, angajaţii serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale recurg la această ultimă formă radicală de protest. Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naţionale ale României şi a Ministerului Afacerilor Interne! Anul trecut, domnul ministru Cătălin Predoiu, de ziua Arhivelor Naţionale, îşi exprima aprecierile faţă de profesioniştii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI.
Anul acesta, însă, a dovedit că nu este interesat de soarta angajaţilor din structurile judeţene ale Arhivelor Naţionale, ţinând cont că acceptă condiţiile de muncă şi discriminarea salarială existente între Aparatul Central şi teritoriu, discriminare pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor angajaţilor din teritoriu”, potrivit sindicaliştilor Europol.
Sindicaliștii vor continua să blocheze buna desfășurare a activităților
În cazul în care lucrurile nu se vor rezolva, sindicaliștii au anunțat că această grevă nu se va opri, în timp ce protestele vor continua să blocheze bună desfășurare a activităților.
”Nerezolvarea inechităţilor salariale va avea efecte grave asupra societăţii civile, prin întârzierea soluţionării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetăţeniei române şi blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu. Funcţionarea unei societăţi democratice nu poate fi asigurată în absenţa Arhivelor Naţionale ale României.
Revendicările noastre sunt clare şi justificate: eliminarea discriminărilor salariale şi semnarea acordului/contractului colectiv de muncă. Aceste măsuri sunt fundamentale pentru asigurarea unui viitor sustenabil al instituţiei noastre şi pentru respectarea drepturilor fiecărui angajat. Acesta este un moment istoric pentru Arhivele Naţionale, un punct de cotitură care poate determina direcţia viitoare a instituţiei”, au mai transmis reprezentanții Europol.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.