Focar de infecţie cu Norovirus, în România. Cum se transmite, simptome şi tratament
Redactia | Publicat: 07.04.2024 20:32 | Actualizat: 07.04.2024 20:40
Este focar de Norovirus în Timişoara, după ce mai mulţi elevi şi profesori au ajuns la spital, acuzând simptome specifice.
„Din datele furnizate de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu», în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat”, a fost anunţul făcut de DSP Timiş în urmă cu puţin timp.
45 de cazuri suspecte de Norovirus
Până în prezent, patru elevi au fost confirmaţi, în timp ce alţi 14 sunt internaţi cu suspiciune de NNorovirus. În total, 45 de elevi şi profesori au ajuns la unităţile de primiri urgenţe din Timişoara, prezentând simptome specifice. Vorbim aici despre dureri abdominale, vărsături sau scaune diareice.
Un agent patogen cu o rată de transmisie foarte ridicată, Norovirusul aduce la apariţia simptomelor de ordin digestiv, care încep să apară în decurs de o zi două de la infectare.
Cum se transmite Norovirusul?
Pacienţii pot suferi de dureri abdominale, crampe, stări de greaţă, asociate cu vărsături şi diaree, dureri musculare şi de cap. Aceste dureri vor dispărea spontan, la trei zile de la debut şi se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată, ori consumarea alimentelor contaminate. Norovirusul poate fi luat şi din aer, prin inhalarea particuleleor din aer sau prin atingerea unor suprafeţe contaminate.
Cum să vă protejaţi de Norovirus?
Pentru că virusul poate persista timp de câteva zile pe suprafeţe, este necesar să faceţi o igienizare folosind substanţe bazate pe clor. Normele de igienă sunt extrem de importante în evitarea răspândirii infecţiei, de aceea este necesar să vă spălaţi pe mâini corespunzător de fiecare dată când utilizaţi toaleta şi înainte de a mânca.
Exista şi posibilitatea ca Norovirusul să se agraveze, deşi în mod normal, starea de rău general va dispărea de la sine la trei zile de la debutul simptomelor. Există câteva categorii de persoane ce sunt predispuse la a dezvolta complicaţii, precum sunt copiii, vârstinicii, femeile însărcinate sau persoanele care suferă de cancer, HIV, ori cele care sunt imunodeprimate.
Complicaţiile se pot manifesta prin senzaţia continuă de gură uscată, stări de ameţeală excesive, scăderea cantităţii de urină, plânsul fără lacrimi, în cazul copiilor sau deshidratare. În cazul în care aţi fost loviţi de una dintre aceste simptome, este necesar să contactaţi un medic în cel mai scurt timp posibil.
Nu există un tratament special pentru această infecţie şi se prescriu doar medicamente care au rolul de a ameliora simptomele. În acelaşi timp, vă puteţi ajuta organismul prin consumul unor cantităţi mari de lichide, evitaţi consumul de zahăr, alcool şi cafea, iar dieta alimentară trebuie să conţină supe de legume, orez, paste sau piureuri de legume.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.