Decizie în dosarul lui Dumitru Buzatu. Magistrații au dispus îndepăratarea înregistrărilor, iar judecarea s-a amânat
Gabriela Gogu | Publicat: 25.10.2024 19:35 | Actualizat: 25.10.2024 20:47
Răsturnare de situație în dosarul fostului baron PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu. Curtea de Apel Iași a dispus îndepărtarea de la dosar a mijloacelor de probă care constau în înregistrări, precum și înlăturarea dispoziției de începere a judecății în cazul lui.
Magistrații din Iași au considerat că rechizitoriul procurorilor DNA a fost întocmit nelegal, motiv pentru care au eliminat decizia Tribunalului Vaslui privind începerea procesului. Instanța a dat termen cinci cilze procurorilor DNA să refacă rechizitoriul. Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, este acum în libertate, sub control judiciar.
Judecarea lui Dumitru Buzatu s-a amânat
Curtea de Apel Iași a decis eliminarea tuturor înregistrărilor efectuate în timpul anchetei de către omul de afaceri Emil Savin și un angajat al acestuia, Iulian Bârzu, precum și declarația unei martore. În primă instanță, Tribunalul Vaslui a decis eliminarea doar a câtorva dintre înregistrări.
”Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iași, consecință a excluderii din probatoriu a declarației martorei Plesca Gabriela și a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil și Bîrzu Iulian și a suporților optici aferenți”, se arată în soluția pe scurt publicată, vineri, pe portalul instanței.
În urma deciziei, singura probă solidă împotriva lui Dumitru Buzatu rămâne flagrantul făcut anul trecut. Pe de altă parte, în dosar au fost menținute și unele declarații ale martorilor, majoritatea angajați al Consiliului Județean Vaslui, care îi sunt favorabile lui Buzatu.
Judecătorii au stabilit un nou termen pentru 15 noiembrie
Judecătorii Curții de Apel Iași au pus în vedere procurorului ca, în termen de 5 zile de la primirea încheierii motivate, să se conformeze dispozițiilor legale. DNA trebuie să comunice dacă remediază neregularitățile semnalate și își menține dispoziția trimiterii în judecată sau solicită restituirea dosarului în vederea completării.
Decizia Curții de Apel Iași este definitivă. Instanța a stabilit un nou termen pentru data de 15 noiembrie, când ar trebui să se stabilească dacă dosarul se întoarce la DNA.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.