Cum să nu deteriorezi hainele din lână, atunci când le speli? Ghid complet în 9 pași
Ştefan Cojocaru | Publicat: 22.01.2025 10:15
Este sezonul rece, când hainele din lână sunt esențiale pentru a ne păstra confortul termic. Vă oferim câteva sfaturi pentru a vă păstra hainele în formă bună.
Astfel că îngrijirea lor trebuie făcută cu mare grijă și atenție, mai ales că lâna este un material special și sensibil, care nu poate fi curățat la temperaturi ridicate, fără să își piardă elasticitatea.
Cum să îți cureți hainele de lână fără să le strici?
Fiecare articol vestimentar din lână trebuie să fie o investiție pe termen lung, iar cheia păstrării lor este cu siguranță întreținerea lor într-un mod corect. Vă prezentăm în continuare un ghid care este pe cât de simplu de pus în plicare, pe atât de util cu hainele tale.
În primul rând, trebuie să știți că scamele care vă apar pe haine pot fi gestionate foarte ușor, de cele mai multe ori fără a fi nevoie de spălare. Atunci când fibrele de lână se freacă între ele, din cauza uzurii. Nu trebuie să te îngrijorezi, căci este un fenomen natural. Pentru a scăpa de ele poți folosi un aparat special de curăâat hainele sau chiar o perie delicată, dar ai grijă să nu tragi de fibre.
Nu spăla hainele din lână prea des și atunci când e cazul, o poți doar aerisi. Prin natura ei, lâna are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că respinge mirosurile neplăcute, dar și murdăria mult mai bine decât o fac alte materiale. Deci, dacă articolul vestimentar respectiv nu este vizibil murdar, poți doar să o aerisești fără probleme.
Lanolina, care se găsește în lână, este un fel de strat protector împotriva murdăriei și a apei, iar dacă folosești detergenți obișnuiți pentru a curăța o astfel de piesă de îmbrăcăminte s-ar putea să strici acest strat protector.
Alte sfaturi importante atunci când vine vorba despre întreținerea hainelor din lână:
- evitați să le țineți la înmuiat pentru un timp îndelungat
- țineți minte că temperatura apei este cea care face diferența și cea maximă pe care o puteți utiliza este de 30 de grade
- aveți grijă să vă uscați aceste haine pe un prosop și nu pe sârmă, pentru că s-ar putea deteriora
- atrag moliile, însă le puteți combate foarte ușor prin lavanda
- dacă vrei să le calci, nu pune fierul direct pe suprafață, ci calcă-le la abur
- prin împâslire, fibrele de lână se micșorează, deci nu freca hainele atunci când se murdăresc, ci tamponează oetele cu soluție din apă rece și detergent special pentru lână
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.