Cum s-a simţit cutremurul din Brăila, de pe 6 aprilie: "Eram cu copilul în braţe, a vibrat pământul"
Redactia | Publicat: 07.04.2024 00:49 | Actualizat: 07.04.2024 00:54
Un cutremur neobişnuit a avut loc sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Muntenia, Brăila, şi s-a resimţit în mai multe oraşe.
Magnitudinea seismului nu a fost una îngrijorătoare, doar 3,3 grade pe scara Richter, iar cei care citesc asta se gândesc ce este atât de neobişnuit la asta? Şi cum de oamenii l-au simţit? Ei bine, adâncimea la care s-a produsul cutremurul de sâmbătă a fost de doar 9,3 km, ceea ce a făcut ca seismul să fie resimţit din plin.
Mărturiile brăilenilor, după cutremur: "Mai degrabă o explozie sau implozie"
Conform Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, cutremurul a avut loc la pra 19:51:20 a României, în localitatea Muntenia, din judeţul Brăila, la o adâncime de 9,3 kilometri. Conform INCFDP, acesta a avut loc la 7km N de Brăila, 14km SV de Galați, 68km V de Tulcea, 73km SE de Focșani, 90km E de Buzău și 97km NE de Slobozia şi a fost resimţit în mai multe zone din apropierea epicentrului.
S-a creat panică printre localnici, care jură că au simţit o magnitudine mult mai mare decât cea anunţată oficial. Nu pentru că ar fi o strategie de muşamalizare la mijloc, ci din simplul fapt că seismul s-a produs foarte aproape de suprafaţa Pământului.
Pe grupurile de Facebook din Brăila, oamenii s-au plâns de ceea ce au trăit: "Eram în curte, copilul în brațe și s-a auzit o bubuitură și a vibrat pământul sub picioarele mele. Ciudat moment!"
Confirm, s-a mișcat ușurel masa cu veioza. Acum mai mulți ani a mai fost unul cu epicentrul în sud, ceva mai mare, care s-a simțit ca o prăbușire. Acum doar s-a zguduit. La vremea respectiva s.a vorbit ca ar fi avut peste 4R",
"Destul de atipic pentru un cutremur...mult prea scurt!Mai degrabă o explozie sau implozie. Ciudat, în orice caz", au scris brăilenii.
Cum să te fereşti în cazul unui cutremur?
Pentru că sunt fenomene naturale imprevizibile, producerea cutremurelor te poate găsi în ipostaze neaşteptate. Pentru a te proteja, trebuie să ştii ce să faci în situaţii de criză şi cum să te fereşti. Cele mai importante sfaturi, pe care trebuie să le urmezi cu sfinţenie, sunt următoarele:
- căutaţi un loc sigur, departe de fereste, uşi ori obiecte care ar putea să se prăbuşească
- în cazul în care vă aflaţi în interiorul unei clădiri, aşezaţi-vă sub o masă ori sub un birou solid
- dacă vă aflaţi într-o clădire cu etaje, urmăriţi instrucţiunile de evacuare, dacă există. În caz contrar, evitaţi să ieşiţi, deoarece scările s-ar putea prăbuşi sub greutatea celorlalţi oameni care vor încerca acelaşi lucru, în fix acelaşi moment, într-o clădire deja afectată de seism
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.