Cum poți reclama şoferii agresivi prin aplicația MAI. Platforma disponibilă pentru toți cetățenii
Gabriela Gogu | Publicat: 28.10.2024 11:10 | Actualizat: 28.10.2024 11:13
Începând de duminică, 27 octombrie, pietonii şi şoferii pot reclama comportamentul agresiv al altor şoferi printr-o aplicație MAI.
A fost implementată o nouă aplicație prin care se pot reclama şoferii agresivi. Atunci când fac o sesizare, cetățenii trebuie să ataşeze şi probe sau indicii.
”Prevenirea şi combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a transmis, sâmbătă, Poliția Română.
Cum poți reclama şoferii agresivi prin aplicația MAI
Sesizarea trebuie să conțină datele de identificare ale celui care o face. Este nevoie de nume, prenume, codul numeric personal sau de codul de identificare, număr de telefon, adresa de corespondență şi de declarația pe propria răspundere cu privire la verdicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională precum şi semnătura.
Este interzis, prin lege, ca şoferii să aibă un comportament agresiv atunci când se află la volan pe drumurile publice.
Prin comportament agresiv în trafic se înțelege:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.