Cum a răspuns Comisia Europeană, după ce CNA a cerut să fie investigată campania lui Călin Georgescu de pe Tik Tok
Redactia | Publicat: 29.11.2024 07:40 | Actualizat: 29.11.2024 07:49
România a fost împărțită în două, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Acum, și CNA a cerut către Comisia Europeană să fie investigată campania candidatului independent.
Călin Georgescu susține că a avut parte de buget zero pentru această campanie și cum fiecare campanie electorală are nevoie de sume uriașe de bani, care să fie transparente și accesibile publicului larg, CNA a transmis un mesaj către Comisia Europeană prin care se cere investigarea campaniei din online a candidatului independent.
Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat, după ce mai multe persoane influente din mediul online, persoane care promovează produse și personaje doar contra-cost, i-au făcut campanie lui Călin Georgescu,
CNA cere Comisiei Europene să fie investigată campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu
Conform Monicăi Gubernat, președintele CNA, a fost cea care a sesizat Comisia Europeană, iar cazul a intrat inclisiv pe ordinea de zi a CSAT, pentru a fi analizate posibilele riscuri la adresa securității naționale, ce au fost generate în special de către actorii cibernetici statali și non statali asupra unor infrastructuri din IT, spun cei din Administrația Prezidențială. Comisia Europeană a venit cu un răspuns imediat către CNA, precizând că a fost făcută o cerere de informații cu privire la măsurile care au fost luate pe platforma Tik Tok în ceea ce privește dezinformarea și riscurile legate de alegeri.
”Comisia poate confirma primirea unei cereri din partea Consiliului Național al Audiovizualului din România de a deschide o investigație oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România.
În temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, TikTok este o platformă online foarte mare. Prin urmare, are obligația de a evalua și de a atenua riscurile sistemice legate de procesele electorale, inclusiv de alegerile naționale.
În cazul în care Comisia suspectează o încălcare pe baza probelor de care dispunem, Comisia poate iniția proceduri pentru a analiza respectarea de către TikTok a obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale. Monitorizăm îndeaproape evoluțiile în această privință”, este comunicatul oficial al Comisiei Europene.
Totodată, Comisia Europeană a transmis această cerere de informații către platforma Tik Tok încă din data de 2 octombrie, atunci când au solicitat informații cu privire la măsurile care au fost adoptate pentru a fi evitată manipularea serviciului și pentru a evita eventualele riscuri legate de alegeri, discursul civic și pluralismul mass media.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.