Comisia Europeană a început demersurile oficiale împotriva TikTok după alegerile din România. Ursula von der Leyen a vorbit despre aceste demersuri
Gabriela Gogu | Publicat: 17.12.2024 14:50 | Actualizat: 17.12.2024 15:03
Comisia Europeană a anunțat că a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația pe care platforma o are de a evalua și a atenua corespunzător riscurile sistemice referitoare la integritatea alegerilor.
Această decizie a Comisiei Europene, în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România.
Ce spune Ursula von der Leyen despre procedurile împotriva TikTok
Președinta Comisiei Europene spune că ”trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm”.
”În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a adăugat președinta Ursula von der Leyen.
Detalii despre demersul Comisiei Europene
Comisia Europeana a precizat că lucrurile se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:
- sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului.
- politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.
”În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale. În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia”, notează Comisia Europeană.
Comisia Europeană a precizat că ”va continua să colecteze probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informații, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi”.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.