Ce se întâmplă cu pensionarii cărora li s-au greșit pensiile. Anunțul de ultimă oră

Gabriela Gogu | Publicat: 05.01.2025 10:57 | Actualizat: 05.01.2025 12:05
Anul 2025 vine atât cu vești bune, cât și cu vești proaste pentru pensionarii din România. În timp ce o parte din măsurile care au fost adoptate le oferă un moment de respiro, alte anunțuri le spulberă speranțele. Care sunt schimbările care îi afectează direct pe pensionari în 2025.
Una dintre cele mai importante schimbări legislative ale acestui an aduce vești bune pentru cei care au primit, din greșeală, sume mai mari la pensie. Potrivit noii legi adoptate, pensionarii nu vor mai fi obligați să returneze banii încasați în plus din erori de calcul sau plată, dacă ele nu au fost cauzate de ei.
Ce se întâmplă cu pensionarii cărora li s-au greșit pensiile
Legea 285/2024 extinde scutirea și pentru situațiile apărute în baza noii Legi a Pensiilor (360/2023), eliminând povara restituirilor pentru pensionarii care nu au avut nicio vină.
”Debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii […] nu se recuperează” se precizează în actul normativ.
Cu toate acestea, pensionarii care au folosit documente ilegale sau au declarat date false nu beneficiază de această scutire. Măsura se va aplica pentru toate categoriile de pensii și este considerată un sprijin esențial, mai ales în contextul economic actual.
Se majorează sau nu pensiile în 2025
Veștile despre o posibilă indexare a pensiilor în 2025 nu sunt deloc optimiste. Deși guvernul a promis majorări încă din ianuarie, acestea nu s-au concretizat din lipsă de fonduri la buget. Acum pensionarii își pun speranțele în bugetul care urmează să fie finalizat până pe 10 ianuarie.
Premierul Marcel Ciolacu avansase ideea unei indexări pentru toamna acestui an sau a unor ajutoare punctuale pentru pensionarii cu venituri mici. Cu toate acestea, noul ministru al Finanțelor Tanczos Barna, a lăsat de înțeles că sunt alte priorități, iar pensiile nu ar mai urma să crească în 2025.
Întrebat dacă pensiile ar putea fi indexate în toamna anului 2025 cu cele 12% care trebuiau date pensionarilor încă din ianuarie, acesta a venit cu un răspuns mai degrabă negativ.
”În următoarele două săptămâni, vom avea discuții cu toate ministerele, pe toate bugetele de resort, inclusiv cu Ministerul Muncii.
Vom analiza propunerile pe care le vor gândi toate aceste ministere. Încă o dată, obiectivul principal pentru 2025 este să putem plăti ce a fost în plată în noiembrie ca nivel de salariu, de pensie, de alocații sociale, de protecție socială, sumele care au fost în vigoare în noiembrie 2024”, a declarat Tanczos Barna, la Antena 3.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











