Ce se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2025
Redactia | Publicat: 10.12.2024 11:38 | Actualizat: 10.12.2024 12:07
Ministrul Muncii a oferit clarificări cu privire la creșterea pensiilor românilor, programată să aibă loc de la 1 ianuarie, anul viitor.
În contextul insecurității din ceea ce privește peisajul politic românesc, pensionarii se întreabă dacă măririle programate să aibă loc de la 1 ianuarie 2025 au fost contramandate sau nu. Conform Simonei Bucura Oprescu, ministrul Muncii, acestea ar urma să fie indexate conform planurilor, indiferent de contextul politic actual sau viitor.
Decizia de mărire a pensiilor de la 1 ianuarie 2025 rămâne neschimbată
Aceasta a explicat faptul că următoarele creșteri sunt garantate prin însăși legea pensiilor: "Garanţia că pensiile or să crească şi acum o reprezintă legea pensiilor, care stipulează clar că pensiile se majorează anual, în ianuarie.
Vechile guverne au profitat de faptul că legile nu aveau această prevedere expresă şi nu au majorat pensiile românilor. Aşa s-a întâmplat în 2009, în 2013, în 2020, în 2021", a declarat Simona Bucura Oprescu în direct la România TV.
Conform Simonei Bucura Oprescu, printr-o negociere inteligentă, a fost eliminat pragul de 9,4 % din PIB din negocierea PNRR, care ar fi presupus înghețarea pensiilor până în anul 2070! Totodată, ministrul Muncii le-a solicitat tuturor caselor județene de pensii să fie urgentat procesul de recalculare a pensiilor precum și virarea banilor către pensionarii care încă nu au primit recalculările, deși noua lege a intrat deja în vigoare în luna septembrie. Oficialitățile spun că au existat probleme grave cu softul de lucru și nu au putut fi calculate dosarele noi, însă ministrul asigură că în perioada sărbătorilor, pensionarii afectați de defecțiune își vor primi pensiile în mod retroactiv.
Mai sunt bani de pensii?
Marcel Boloș a adus panică printre români după ce a anunțat că Ministerul Finanțelor a scos 6 miliarde din buffer cu scopul de a ține un curs valutar stabil la euro, de 5 lei, din cauza situației politice existente. La scurt timp după declarația ministrului, Ministerul Finanțelor a venit cu noi completări: ”Declaraţia ministrului Marcel Boloş a avut în vedere necesarul de refinanţare al datoriei guvernamentale din lunile octombrie şi noiembrie, de aproximativ 30 miliarde RON (aproximativ 6 miliarde EUR), din care aproximativ 22 miliarde RON pe piaţa internă.
Aceste refinanţări se susţin atât cu sursele împrumutate de pe piaţă internă (în principal licitaţiile organizate pe piaţă interbancară şi emisiunile pentru populaţie), cât şi cu cele contractate de pe piaţa externă, precum şi cu disponibilităţile existente în buffer-ul în valută deţinut de către Ministerul Finanţelor la BNR.
Ministrul a subliniat că instabilitatea politică generează dificultăţi în ceea ce priveşte strategia de împrumuturi pe pieţele externe, pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi a datoriei publice, întrucât nu poate fi definitivat bugetul pe anul 2025, ce va fi elaborat ţinând cont de traiectoriile bugetare asumate de România prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu".
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.