Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis, după moartea fostului președinte german, Horst Köhler: ”A fost un mare om”
Ene Valentina | Publicat: 01.02.2025 18:54 | Actualizat: 01.02.2025 18:59
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, printr-un mesaj publicat pe rețeaua X, condoleanțe la moartea fostului președinte federal al Germaniei, Horst Köhler. Șeful statului l-a numit pe Köhler „un european convins” și „un mare om de stat”, evidențiind astfel rolul marcant pe care fostul lider l-a avut pe scena internațională.
Horst Köhler a fost președintele Germaniei între 2004 și 2010. Ales pe 23 mai 2004 și reconfirmat în funcție cinci ani mai târziu, Köhler s-a remarcat printr-un profil atipic în politică, fiind primul șef de stat german care a ocupat această poziție fără a avea o afiliere politică explicită. Acest element i-a conferit o libertate de manevră neobișnuită, fapt vizibil în câteva dintre deciziile sale considerate controversate.
Klaus Iohannis a transmis un mesaj, după moartea lui Horst Kohler
Fostul președinte al Germaniei s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă un bilanț politic impresionant și o moștenire pe care mulți o consideră crucială pentru parcursul european. Mesajul lui Klaus Iohannis vine să confirme aprecierea pe care Horst Köhler a câștigat-o inclusiv în afara granițelor Germaniei, consolidându-și reputația de lider care și-a pus amprenta asupra evoluției economice și diplomatice a Europei.
„Sincerele mele condoleanţe, la decesul fostului preşedinte federal german Horst Köhler. A fost un mare om de stat şi un european convins”, a scris Klaus Iohannis, subliniind și amintirile personale legate de vizita lui Köhler la Sibiu, în perioada în care orașul de pe Cibin se afla în plină efervescență culturală, datorită titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007.
Un mandat prezidențial marcat de decizii neconvenționale
Adesea, Köhler a ales să nu semneze anumite acte normative, așa cum prevede Constituția germană, argumentând că dorește să promoveze un proces legislativ cât mai corect și echitabil. Totodată, rolul pe care l-a jucat în mașinațiunile ce au dus la dizolvarea Parlamentului în 2005, în contextul politic tensionat de atunci, a stârnit dezbateri aprinse în rândul clasei politice și al opiniei publice.
Cariera lui Horst Köhler s-a întins pe parcursul a mai multor decenii, începutul fiind marcat de funcția de funcționar public în cadrul Ministerului Economiei, în 1976. El a urcat rapid în ierarhie și, în 1990, a ajuns secretar de stat în Ministerul Finanțelor, având un rol esențial în negocierile care au precedat semnarea Tratatului de la Maastricht din 1992, eveniment definitoriu pentru crearea monedei euro.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.