Ce este Mica Unire? Ce s-a întâmplat în România pe 24 ianuarie 1859
Redactia | Publicat: 14.01.2025 11:45 | Actualizat: 14.01.2025 12:14
Vorbim despre un moment crucial în procesul de unificare națională. Ce înseamnă Mica Unire și ce s-a întâmplat în ziua de 24 ianuarie acum mai bine de 160 de ani.
Mica Unire este evenimentul care a pus bazele statului român modern. O zi care simbolizează unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub ghidarea lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, Principatele Române se aflau sub influența puterilor mari din europa și aflându-se chiar sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar având și o oarecare autonomie internă.
Ce este, de fapt, Mica Unire?
Începând cu 1956, după terminarea Războiului Crimeei, situația unificării principatelor a devenit un subiect de interes internațional, iar cel care a deschis calea către o adunare în Țara Românească și în Moldova este Tratatul de la Paris, care a fost semnat în 1956.
Un moment cheie a fost alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Țara Românească, pe 24 ianuarie 1959 și în Moldova, pe 5 ianuarie în același an. Cuza a profitat de anumite ambgiuități care existau în Tratatul de la Paris, ce nu interzicea într-un mod explicit ca o aceeași persoană să conducă ambele principate.
Pe 5 ianuarie, Moldova îl alegea în timpul adunării elective, iar pe 24 ianuarie cea din Țara Românească lua aceeași decizie. A fost considerat un act de mare curaj și a generat în rândul populației un val de entuziasm în ceea ce privește dorința populară de unire.
A fost vorba mai mult decât de un act politic, iar Unirea din 24 ianuarie 1959 a deschis drumul către o serie de reforme care au ajutat la consolidarea statului român. Vorbim despre reforma agrară, care a însemnat eliberarea țăranilor din claca feudală și acordarea de drepturi de proprietate asupra pământului a românilor îndreptățiți în acest sens.
Cuza a coordant și reforma din educație, adică introducerea sistemului de învățământ cu titlu gratuit, dar și obligatoriu, unificarea sistemului juridic prin crearea unui cod de legi comune pentru ambele principate române. Și armata a fost reorganizată sub egida lui Alexandru Ioan Cuza, prin introducerea unui sistem de apărare la nivel național și modernizarea forțelor armate.
România avea să se transforme serios, devenea un stat modern, capabil să facă față tuturor provocărilor politice, dar și economice din acea vreme.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.