Ce este gheața neagră, fenomenul care apare pe șosele. Pericolul la care sunt expuși șoferii
Redactia | Publicat: 19.11.2024 14:56 | Actualizat: 19.11.2024 15:49
În mai multe zone din țară iarnă și-a făcut prezența mult mai devreme. În zonele montane avem deja și primii fulgi de nea, astfel că există anumite pericole la care șoferii trebuie să fie atenți atunci când circulă pe drumurile publice. Iată ce este gheață neagră, dar și în condiții se formează acest fenomen!
Gheața neagră este un fenomen periculos care poate apărea pe șosele, mai ales pe timp de iarnă. Termenul „gheață neagră” se referă la un strat subțire de gheață care se formează pe drumuri, dar care este aproape imposibil de văzut din cauza transparenței sale. Aceasta se numește „neagră” pentru că suprafața asfaltului rămâne vizibilă prin gheața subțire, oferind senzația că drumul este uscat când, de fapt, drumurile pot fi extrem de alunecoase și periculoase.
Ce este gheața neagră și cum se formează
Gheața neagră se formează în mai multe circumstanțe:
- când temperaturile scad sub 0°C și umiditatea sau vaporii de apă din aer se condensează pe drum.
- când ploaia sau zăpada topită se poate transforma rapid în gheață atunci când temperaturile scad brusc noaptea.
- peste o perioadă de timp, apa de pe drumuri se evaporă parțial, lăsând o peliculă de apă înghețată aproape invizibilă.
Pericolele pentru șoferi
Viteză de reacție redusă: Fiind aproape invizibilă, gheața neagră îi poate lua prin surprindere pe șoferi, care nu au timp să reacționeze și, astfel, pot pierde controlul vehiculului.
Alunecare bruscă: Gheața poate reduce aderența roților la drum, iar frânarea poate deveni mult mai ineficientă, ceea ce poate duce la derapaje sau accidente.
Urmări grave în coliziuni: Din cauza faptului că nu observă gheața, șoferii pot accelera sau frâna brusc, ceea ce poate cauza coliziuni sau alte tipuri de accidente grave.
Regulile pe care trebuie să respecte șoferii
Pentru a evita orice pericol, șoferii trebuie să își echipeze mașina corespunzător, dar și să respecte anumite reguli de circulație:
Reducerea vitezei: Atunci când condusul pe drumuri umede sau în condiții de iarnă este posibil, este important ca șoferii să reducă viteza.
Evitarea frânării bruște: Frânarea bruscă pe gheață poate face vehiculul să derapeze. Este recomandat să se aplice frânele treptat și să se evite accelerația bruscă.
Verificarea prognozei meteo: Șoferii trebuie să fie informați despre condițiile meteo și să fie pregătiți pentru apariția gheții pe drumuri, mai ales noaptea sau în primele ore ale dimineții, moment în care temperatura scade.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.