Ce alimente ne îmbătrânesc? Lista completă care îți modifică vârsta biologică fără voia ta
Redactia | Publicat: 08.11.2024 13:14 | Actualizat: 08.11.2024 13:35
A fost realizat un studiu care leagă alimentele procesate de îmbătrânirea biologică accelerată. Care sunt acestea? Vom afla din rândurile care urmează.
Vârsta noastră biologică este influențată în mare parte de genetică, dar intervin desigur și stilul de viață și obiceiurile, care o pot preveni, dacă vorbim despre lucruri sănătoase, așa cum sunt dieta și exercițiile fixice.
Alimentele care ne îmbâtrânesc prematur
La studiul realizat de specialiști au participat mai mulți italieni de vârste mijlocii, care au primit în urma studiului un procent de 14% din caloriile zilnice alimente ultraprocesate. La final, s-a constatat că vârsta lor biologică era mult mai înaintată decât cea cronologică. Atunci când vorbim despre hrana ultraprocesată ne referim la băuturile care conțin zahăr, pâinea produsă în masă, iaurtul cu fructe și unele cereale care se folosesc la micul dejun.
„Pe lângă faptul că sunt inadecvate din punct de vedere nutrițional, sunt bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans, alimentele ultraprocesate sunt supuse unei procesări industriale intense care le modifică de fapt matricea alimentară, cu pierderea ulterioară de nutrienți și fibre”, a explicat Bonaccio, epidemiolog nutrițional și co-autor al studiului Marialaura.
„Acest lucru poate avea consecințe importante pentru o serie de funcții fiziologice, inclusiv metabolismul [zahărului] și compoziția și funcționalitatea microbiotei intestinale”, a adăugat Bonaccio despre echilibrul bacteriilor, virușilor și ciupercilor din sistemul nostru digestiv. „De asemenea, alimentele ultraprocesate sunt adesea ambalate în ambalaje de plastic, devenind astfel vehicule de substanțe toxice pentru organism.”
Conform spuselor specialiștilor, alimentul cel mai nociv la acest capitol este zahărul, care s-a constatat că accelerează îmbătrânirea biologică pentru că zahărul consumat în cantități mari, poate deteriora celulele și duce către inflamație cronică, ce este legată de obezitate, boli de inimă, diabet, boli hepatice și chiar diferite tipuri de cancer. Același studiu mai spune că americanii sunt cei care consumă zilnic undeva la 60% din totalul hranei zilnice doar alimente ultraprocesate, atât de nocive pentru sănătatea organismului uman.
Revenind la alimente, acestea nu sunt interzise cu desăvârșire, ci se recomandă să fie consumate ocazional, cumpătat, fără a se face un obicei din asta.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.