Cazul Ferma Dacilor. Specialiștii INSEMEX au stabilit trei cauze ale incendiului
Gabriela Gogu | Publicat: 25.10.2024 18:02 | Actualizat: 25.10.2024 20:47
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani (INSEMEX) au finalizat raportul care stabilește cu exactitate cauzele incendiului de la Ferma Dacilor.
Complexul turistic Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani a ars în dimineața zilei de 26 decembrie 2023, iar flăcările au provocat moartea a opt persoane.
După 10 luni de la producerea tragediei raportul întocmit se întinde pe 600 de pagini și a ajuns în posesia lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii și principalul inculpat în dosarul penal deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova ca urmare a dezastrului.
Care sunt cele trei posibile cauze ale incendiului de la Ferma Dacilor
Potrivit Libertatea, Cornel Dinicu a afirmat că experții de la Petroșani au nominalizat trei posibile cauze ale incendiului:
- petarde aruncate pe acoperișul din stuf și lemn;
- o defecțiune la instalația electrică;
- sau coșul de evacuare a fumului din bucătăria pensiunii.
”Pe mine nu m-a convins (n.r. – raportul INSEMEX). Petarde? Eu personal nu am auzit. Or fi dat copiii, știu eu? Dar nu avea cum. Și dacă dădeau cu petarde într-un foișor nu avea cum să ardă mocnit atâtea ore și să plece (n.r. – focul) brusc dimineața. Cât despre coșuri, eu am peste tot coșuri de fum din inox, superprofi. Nu e nimic clar. Sunt trei cauze posibile”, declară Dinicu pentru sursa citată.
Descoperirea făcută la Institutul de Expertize Criminalistice
În paralel cu cercetările realizate la Petroșani, probele prelevate de la fața locului au fost analizate și la Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) cu sediul la București. Concluziile acestora indică faptul că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2023, la Ferma Dacilor ar fi existat două căderi de tensiune în rețeaua electrică.
”În raportul de la Institutul Național de Criminalistică, pe care eu nu reușesc să-l citesc, să-l descifrez, pentru că sunt sunt mulți termeni tehnici, apar și două căderi de tensiune totală în noaptea aceea. Adică a picat curentul. Dacă a picat curentul, a picat de la stat. Mă rog, problema asta continuă și acum. Se poate observa la becuri. Incendiul, dacă a plecat de la efectul termic al curentului, de la stat a plecat, nu de la mine. Aveam plângeri legate de fluctuațiile de curent depuse la ANRE, la Electrica, cu mult înainte de povestea asta. Mie mi s-a ars o pompă de apă nouă și o cameră frig din cauza căderilor de tensiune. Sunt procese verbale. Am făcut plângere penală la Electrica. N-a venit nimeni să măsoare tensiunea”, acuză Dinicu.
Experți angajați de patron
Patronul de la Ferma Dacilor declară că a angajat experți separați, profesori de la Facultatea de Fizică Atomică de la Măgurele și un specialist în incendii, care vor analiza în paralel rapoartele INSEMEX și INCE și vor trage propriile concluzii.
”Ancheta nu e ce trebuie. E părerea mea. Încă îmi trosnesc lemnele alea în cap și nu pot să citesc până la capăt. Doar câte două-trei pagini pe zi”, a adăugat Cornel Dinicu.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.