Cât costă dacă divorţezi la notar, în 2024? Ce taxe ai de achitat, dacă sunt implicaţi şi copii
Redactia | Publicat: 16.03.2024 23:08 | Actualizat: 16.03.2024 23:22
Costurile pentru un divorţ au crescut în 2024, iar taxele sunt şi mai mari în cazul în care aveţi şi copii. Recent, tarifele de onorarii minime pentru notarii publici au fost majorate şi se resimte asta inclusiv la divorţuri.
Schimbarea a survenit în 26 ianuarie 2024, atunci când ministrul Justiţiei a aprobat Ordinul nr. 177/C/2024. Astfel, o cerere de divorţ pentru cuplurile care nu au copii costă 750 de lei la notarii publici.
Dacă sunt şi copii implicaţi, atunci se ridică la 1200 lei, la care se mai adaugă şi alte costuri, precum legalizarea copiilor după documentele care sunt necesare la dosar, cum ar fi certificatul de căsătorie şi cele de naştere pentru cei doi soţi.
Cât costă un divorţ la notar, dacă sunt implicaţi şi copii?
Pe lângă sumele menţionate anterior, mai apare şi şi taxa pe valoare adăugată, în valoare de 19%. Desigur, costul unui divorţ creşte exponenţial în cazul în care cei doi soţi nu reuşesc să se înţeleagă pe care amiabilă şi este nevoie de proces, plus implicarea avocaţilor, ale căror onorarii vor depăşi cu mult taxele care se achită în mod normal la un notar, acolo unde totul se soluţionează mai simplu şi mai ieftin.
Înainte de a ajunge la pronunţarea divorţului, cei doi soţi vor avea câteva aspecte asupra cărora vor trebui să se pună de acord, cum ar numele pe care îl vor purta după separare, ce se va întâmpla cu copiii, la cine vor rămâne şi în ce condiţii, ce procedură legală va fi aplicată în cazul minorilor, programul lor de vizită, precum şi pensia alimentară, în funcţie de situaţie.
Ce tarife au notarii, în 2024?
Taxele notariale au crescut în 2024, astfel orice procedură doriţi să demaraţi prin intermediul notarului, trebuie să ştiţi că va fi mai scumpă decât în anii precedenţi. Fie că este vorba despre un testament, ori o tranzacţie imobiliară, iar preţurile vor fi cu titlu de pornire.
Astfel, dacă doriţi să autentificaţi un act constitutiv pentru o persoană juridică, preţul porneşte de la 300 lei, dacă este vorba despre o fundaţie, costul este de 150 de lei, autentificarea unui testament are ca preţ de pornire suma de 130 lei. Mai scumpe sunt legalizările semnăturilor pe diverse documente, iar acestea pornesc de la suma de 250 lei.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.