Carnea roșie este sănătoasă sau nu? Explicația oferită de Mihaela Bilic

Ştefan Cojocaru , Redactia | Publicat: 26.03.2025 11:50
Specialistul în nutriție, Mihaela Bilic, a discutat despre consumul de carne roșie, un aliment considerat controversat de mulți.
Sunt persoane care evită să consume carne roșie, legând consumul ei de eventualele riscuri pentru sănătate. La polul opus există cei care consideră că este unul dintre alimentele esențiale pentru organism. Este carnea roșie dăunătoare sau este doar un mit? Mihaela Bilic a lămurit această chestiune.
Carnea roșie: sănătoasă sau nu?
Mihaela Bilic a fost invitată într-o emisiune de la Pro TV, unde a explicat cum trebuie să fie consumată carnea roșie, dar și care este importanța ei pentru organism. „Carnea roșie este singurul aliment plin de fier hemic, esențial pentru producerea hemoglobinei și pentru menținerea unui număr normal de celule roșii în sânge”, a declarat Mihaela Bilic, subliniind faptul că acest fier hemic ce se regăsește cu precădere în carnea roșie este foarte ușor de absorbit de către organism, spre comparație cu fierul non-hemic, cel care provine din diverse surse vegetale.
Studiile arată că nu carnea roșie în sine este cauza bolilor, ci mai degrabă modul în care o consumăm și stilul nostru de viață în general”, a precizat Bilic, venind și cu un mod ideal de consum. Ce cantitate ar trebui să mâncăm în fiecare săptămână, pentru a evita riscurile aparițiilor problemelor de sănătate:
„500 de grame de carne roșie pe săptămână sunt suficiente pentru a beneficia de aportul necesar de fier, fără a depăși limitele unei diete echilibrate”, a adăugat Mihaela Bilic. Aceasta subliniază că, deși carnea roșie poate fi asociată cu riscuri pentru sănătate în cantități mari, nu trebuie să fie exclusă din dietă. „Carnea roșie nu trebuie privită ca un aliment periculos, ci ca un aliment care trebuie consumat cu moderație”, a mai explicat Mihaela Bilic.
Totodată, aceasta recomandă carne roșie consumată proaspătă și nu procesată: „Carnea procesată, precum mezelurile, este mult mai dăunătoare sănătății și are un risc mai mare de a contribui la dezvoltarea anumitor afecțiuni”, a avertizat nutriționista.
Prin urmare, moderația este cheia, dar și modul în care alegeți să consumați carnea roșie, fiind recomandată proaspătă și niciodată procesată, sub formă de mezeluri.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











