Care sunt orele de linişte la bloc? Sancţiuni mari pentru tulburarea liniştii publice, în 2024
Redactia | Publicat: 07.03.2024 10:07 | Actualizat: 07.03.2024 10:19
Încălcarea regulilor de linişte publică şi a normelor de convieţuire poate atrage după sine o serie de amenzi. Românii care fac gălăgie în afara orelor prevăzute de lege pot ajunge să plătească amenzi şi de 1500 de lei.
Orele de linişte sunt stabilite de lege, după care se fixează şi se adoptă de către fiecare asociaţie de proprietari în parte. Sancţiunile pentru încălcarea acestora pot atrage amenzi mari, mai ales dacă au loc încălcări repetate.
Care sunt oreşe de linişte la bloc, în 2024?
Ce trebuie reţinut este că există şi cazuri în care intervalul orar de menţinere a liniştii publice poate fi diferit faţă de cel stipulat în lege, în ideea în care regulile de convieţuire din condominiu pot fi adoptate într-un alt mod de către asociaţia de locatari. Dar asta nu înseamnă că gălăgioşii pot scăpa de amenzi, din contră. Regulamentul este oricum vizat prin semnăturile tuturor locatarilor din bloc. În orice caz, legea spune că orele de linişte sunt între 22:00 şi 8:00, precum şi între 13:00 şi 14:00.
Legea 61 din 1991 este cea care reglementează liniştea publică şi interzice clar:
- Perturbarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect. Sau prin strigăte și larmă.
- Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană. Prin producerea de zgomote, larmă. Sau prin folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice. În locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situate în imediata vecinătate a acestora.
- Organizarea de evenimente cu caracter privat și utilizarea de echipamente muzicale la intensitate ridicată. Acestea având potențialul de a perturba liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spații neacoperite situate în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe sau caracter social, este interzisă.
Mai mult, nici în locuinţele individuale nu este permis zgomotul excesiv în afara orelor de linişte, după cum se arată în aceeaşi lege: „Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”.
Amenzile pentru gălăgie şi zgomote variază de la 200 la 1000 de lei şi poate ajunge, în unele cazuri, şi până la 1500 de lei.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.