Când nu ai voie să faci nunta în 2025? Zilele care sunt interzise
Redactia | Publicat: 17.10.2024 10:21 | Actualizat: 17.10.2024 10:32
Biserica ortodoxă interzice organizarea evenimentelor în anumite zile din an. Din rândurile următoare veți afla când nu este bine să vă organizați nunta în 2025.
Conform credinței creștin ortodoxe, există mai multe date din an în care nu pot fi organizate nunți pentru că nu se pot ține astfel de slujbe în biserici. Vorbim în principal despre zilele de post de peste an precum și despre zilele în care se țin Praznicele Împărătești. În funcție de zilele în care pică anumite sărbători în calendarul creștin ortodox sunt interzise și nunțile.
Când nu ai voie să faci nunți sau botezuri în 2025, conform bisericii?
Românii au anumite rânduieli bisericești pe care le respectă cu sfințenie, iar atunci când vine vorba despre organizarea nunților sau a botezurilor sunt anumite zile importante din 2025 când nu se pot oficia astfel de slujbe în bisericile de la noi.
Zilele în care românii au primit interzis din partea bisericii în 2025 la nunți ori botezuri sunt următoarele:
- 1-2 februarie - Întâmpinarea Domnului;
- 28-29 mai - Înălțarea Domnului;
- 7-9 iunie - Rusaliile;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 13-14 septembrie - Înălțarea Sfintei Cruci;
- 24 februarie - 27 aprilie - De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște, și până Duminica Sfântului Apostol Toma;
- 16 iunie-28 iunie - Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
- 31 iulie-14 august - În Postul Adormirii Maicii Domnului;
- 29 august - Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
- 15 noiembrie - 24 decembrie - Postul Nașterii Domnului;
- 25 decembrie 2025 - 6 ianuarie 2026 - În intervalul dintre Crăciun și Bobotează.
Singurul motiv pentru care nu pot avea loc nunți sau botezuri în perioadele anterior menționate țin de faptul că biserica le interzice creștinilor să asocieze bucuria unor sărbători atât de importante din viețile lor cu sobrietatea pe care o impune o zi de post ori de praznic împărătesc.
Am pomenit mai devreme de praznicele împărătești, dar nu mulți știu și ce înseamnă acestea. Ei bine, sunt sărbătorile religioase care sunt importante și sunt notate ca atare în calendarele crreștin ortodoxe, fiind celebrate anual. Sărbătorile primesc numele de pranzic sau prăznuire în momentul în care este sărbătorit un moment important din istoria noastră a mânturii, fie a unui sfânt, ori este vorba despre sfinte moaște. Întotdeauna veți găsi marcate cu roșu zilele de praznice împărătești în calendarele creștin ortodoxe.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.