Blestemul Revoluției din 1989? Florin Călinescu vorbește despre alegerile care au schimbat România: 'Merita să încerce monarhia'

Ene Valentina | Publicat: 04.04.2025 18:17 | Actualizat: 04.04.2025 18:26
În cea de-a șasea ediție a emisiunii "iAM Tatulici", difuzată pe iAMnews.ro, jurnalistul Mihai Tatulici l-a avut ca invitat pe actorul și omul de televiziune Florin Călinescu. Discuția s-a concentrat pe analiza retrospectivă a evenimentelor din decembrie 1989 și pe posibilele direcții pe care România le-ar fi putut urma după execuția lui Nicolae Ceaușescu.
- iAM Tatulici se vede în fiecare miercuri și joi, de la orele 21:30 pe iAMnews.ro, pe Facebook, YouTube și TikTok.
Florin Călinescu face analiza evenimentelor de după 1990
Florin Călinescu a făcut o analiză profundă a acelor momente istorice și a modului în care alegerile de atunci au influențat viitorul țării.
"În mintea mea, care deja așterne și cerne istorie și de după 90, mi-este foarte clar că România merita să încerce monarhia, ca o reparație față de istorie, atunci cu regele Mihai", a declarat Călinescu. În viziunea sa, revenirea la monarhie ar fi fost un gest necesar de reconciliere cu trecutul și o oportunitate pentru o stabilitate politică mai solidă.
Cu toate acestea, realitatea politică de după Revoluție a fost diferită, iar revenirea monarhiei a fost respinsă vehement de către cei care au preluat puterea.
"Dacă Iliescu și gașca lui au reacționat atât de violent și de umilitor, mă, am fi meritat să fie Rațiu sau Câmpeanu. Dacă era Rațiu sau Câmpeanu președintele României din 1990, cu siguranță România era în altă zonă, avea o altă consistență, și de aici lucrurile decurgeau altfel", a subliniat Călinescu.
Florin Călinescu îl vedea pe Ion Rațiu sau pe Radu Câmpeanu la conducerea României
Ion Rațiu și Radu Câmpeanu au fost două figuri emblematice ale opoziției democratice de după 1989. Rațiu, susținător fervent al valorilor democratice și al unui stat de drept autentic, și Câmpeanu, liderul Partidului Național Liberal, reprezentau o alternativă clară la Ion Iliescu, cel care a preluat puterea imediat după căderea regimului comunist.
În opinia lui Florin Călinescu, dacă unul dintre aceștia ar fi fost ales președinte, „partidele erau nevoite să fete candidați de soi, parlamentari de soi și așa mai departe.” Cu alte cuvinte, politica românească ar fi fost forțată să producă lideri de calitate, capabili să conducă țara spre o dezvoltare autentică.
Însă lucrurile nu au evoluat astfel. Frontul Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu, a dominat scena politică în anii de început ai tranziției, iar liderii opoziției nu au avut șansa de a schimba fundamental cursul României. Privind retrospectiv, Florin Călinescu consideră că România a ratat o șansă istorică.
"Nu s-a întâmplat chestia asta și astăzi, cu mâna pe inimă, nu cred în multe din lucrurile ezoterice, dar sunt convins, astăzi sunt convins ceea ce bântuiam așa în decembrie 1989, că ăsta este blestemul execuției lui Ceaușescu de Crăciun", a explicat invitatul lui Mihai Tatulici.
Declarația sa evidențiază o perspectivă puternică asupra momentului în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun. Această execuție sumară, realizată într-un context extrem de tensionat, este văzută de Călinescu ca un punct de cotitură nefast pentru România. În viziunea sa, execuția a adus un fel de „blestem” asupra țării, împiedicând-o să își urmeze un destin mai favorabil, fie prin revenirea la monarhie, fie printr-o guvernare democratică solidă încă din primele zile post-revoluționare.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite










