BEC vine cu un anunț important despre votul în străinătate. “Este imposibil ca alegătorul să îşi exercite dreptul de vot înainte de semnarea în lista electorală”

Gabriela Gogu | Publicat: 13.05.2025 10:14 | Actualizat: 13.05.2025 10:21
Biroul Electoral Central face precizări importante despre votul în străinătate. Iată ce trebuie să știe toți românii din diaspora.
Biroul Electoral Central a venit cu un anunț important, cu privire la votul în străinătate și a explicat în ce condiții își pot exprima românii din diaspora opțiunea electorală în al doilea tur de vot al alegerilor prezidențiale 2025. BEC a făcut precizări importante, contrazicând anumite informații care au apărut în spațiul public.
Cum se desfășoară votul în străinătate
Reprezentanții Biroului Electoral Central anunță că datele unei persoane care nu vine la vor nu pot fi introduse, iar opțiunea unei anumite persoane nu poate fi identificată. De asemenea, dacă un votant nu îndeplinește condițiile legale pentru a-și exprima opțiunea, nu are cum să semneze lista electorală.
”La secțiile de votare din străinătate, procesele de colectare a datelor privind prezența la vot, de verificare a îndeplinirii condițiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum şi de generare a listelor electorale suplimentare din străinătate, sunt realizate prin intermediul Aplicației de verificare a dreptului de vot (A D V ), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIM P V )”, arată BEC.
În momentul în care o persoană se prezintă la secția de votare, codul numeric personal al acesteia este preluat în A D V, fiind făcute verificările necesare pentru a stabili dacă sunt respectate condițiile de exercitare a dreptului la vot.
”Ulterior, doar dacă alegătorul îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a vota, membrul-operator de calculator asigură preluarea semnăturii alegătorului prin intermediul terminalului informatic, prin semnarea pe ecranul acestuia.
La secțiile de votare din străinătate, semnarea listei electorale suplimentare prin intermediul terminalului informatic este echivalentul semnării fizice a listelor electorale la secțiile de votare din țară”, adaugă Biroul Electoral Central.
Când se deschid secțiile de vot din diaspora
Ștampila și buletinul de vot sunt oferite votantului doar după ce acesta semnează și se apasă pe butonul ”Salvează semnătura”. Ulterior, după introducerea buletinului în urnă, alegătorul înapoiază ștampila, iar api primește actul de identitate.
BEC subliniază că nu este posibil ca un cetățean să își exprime votul înainte de semnarea în lista electorală și salvarea semnăturii, conform procedurilor. Amintim că votul în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 16 mai, de la ora locală 07:00.
Sâmbătă, 17 mai, secțiile de votare din afara țării vor fi deschise în intervalul orar 07:00 – 21:00 (ora locală). Duminică, 18 mai, procesul electoral se va desfășura de la ora locală 07:00 până la ora României 21:00.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











