Astăzi a început conclavul pentru alegerea următorului Papă. Ce se va întâmpla în interiorul Capelei Sixtine

Gabriela Gogu | Publicat: 07.05.2025 17:23 | Actualizat: 07.05.2025 17:48
La Vatican are loc conclavul pentru alegerea următorului Papă. Cardinalii romano-catolici și-au început sarcina de a alege un nou Papă și se vor izola de lume până când îl vor alege.
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii vor intra în Capela Sixtină a Vaticanului, asta după o slujbă publică în Bazilica Sfântului Petru și vor începe conclavul secret pentru alegerea succesorului Papei Francisc.
A început conclavul pentru alegerea noului Papă
De secole, niciun papă nu a fost ales fix în prima zi a unui conclav, iar votul ar putea continua timp de multe zile la rând înainte ca unul dintre cardinali să obțină majoritatea de două treimi necesară pentru a deveni cel de-al 267-lea pontif.
Cum decurge procesul de alegere a noului Papă
Miercuri va avea loc un singur tur de scrutin. Ulterior, cardinalii pot vota de până la patru ori pe zi.
După ce votează, cardinalii își vor arde buletinele de vot.
Fumul negru care va ieși prin coșul de fum de pe acoperișul Capelei va marca un vot neconcludent, în timp ce fumul alb și sunetul clopotelor vor semnala că Biserica are un nou lider.
Ce au cerut cardinalii în rugăciunile lor
Înainte de a intra în conclav, cardinalii s-au rugat în timpul unei slujbe în Bazilica Sfântul Petru pentru ca Dumnezeu să îi ajute să găsească un Papă care să exercite o ”grijă vigilentă” asupra lumii.
Într-o predică, cardinalul italian Giovanni Battista Re le-a spus colegilor săi că trebuie să lase deoparte „orice considerație personală” în alegerea noului pontif și să aibă în vedere „doar … binele Bisericii și al umanității”.
Cât ar putea dura procedurile
La fel ca în epoca medievală, cardinalilor le va fi interzis să comunice cu persoane din exterior în timpul conclavului, iar Vaticanul a luat măsuri și folosește cea mai nouă tehnologie pentru a asigura secretul procedurilor, inclusiv dispozitive de bruiaj pentru a preveni orice interceptări.
Durata medie a ultimelor zece conclavuri a fost de puțin peste trei zile și niciunul nu a durat mai mult de cinci zile. Conclavul din 2013 a durat doar două zile.
Cardinalii vor încerca să încheie lucrurile rapid și de această dată pentru a nu da impresia că sunt divizați sau că Biserica este în derivă.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











