Apar noi detalii în cazul furtului tezaurului dacic: Suspecții au fost aduși în fața judecătorilor pentru audierea preliminară

Gabriela Gogu | Publicat: 10.05.2025 14:01 | Actualizat: 10.05.2025 15:19
Apar noi detalii din ancheta privind furtul tezaurului dacic din Olanda. Există o multitudine de probe împotriva suspecților arestați pentru furtul de artă de la Muzeul Drents din Assen.
Detaliile au apărut în timpul primei audieri preliminare în cazul lui Cheslay W. Și Bernhard Z., ambii din Heerhugowaard.
Potrivit procurorilor olandezi, există o abundență de probe împotriva suspecților care sunt reținuți pentru furtul de opere de artă de la Muzeul Drents din Assen. Acest lucru a devenit evident în timpul primei sesiuni introductive a lui Chesley W. (36) și Bernhard Z. (35) de la Heerhugowaard.
Apar noi detalii privind furtul tezaurului dacic din Olanda
Există suficiente motive convingătoare pentru a-i menține pe ambii bărbați în arest deocamdată, a decis judecătorul la această audiere.
Serviciul Public de Parchet a depus toate eforturile în ceea ce privește opțiunile de investigație. Printre altele, s-au efectuat interceptări și supraveghere și au fost desfășurați agenți sub acoperire. Aceasta a dus în cele din urmă la arestarea a șase bărbați și o femeie, toți din Olanda de Nord. Trei dintre ei sunt încă în arest.
Spargerea de la muzeu a fost precedată de o explozie puternică. Potrivit procurorului, a fost folosită o bombă pirotehnică extrem de grea.
O martoră de pe strada Pelikaanstraat din Assen a spus că a auzit capacul unui container de haine pe strada ei noaptea. La scurt timp după aceea, a auzit o mașină îndepărtându-se repede. Ofițerii au găsit în container o geantă sport cu haine. S-a găsit material celular de la acești suspecți care corespundea cu ADN-ul din baza de date olandeză.
În geantă erau și cioburi de sticlă. Cercetările arată că acestea sunt aproape sigur rămășițe de sticlă din vitrinele sparte din muzeu. Înăuntru se aflau coiful istoric de aur furat și trei brățări de aur. Piesele au fost împrumutate de la Muzeul Național de Istorie din București. Geanta sport găsită s-a dovedit a fi cumpărată de suspectul în vârstă de 35 de ani.
Traseul a dus la o casă de vacanță în parcul Lunsbergen din Borger. Suspectul în vârstă de 20 de ani era chiriașul. În casa respectivă, ofițerii au găsit și cioburi de sticlă, care pot fi legate de Muzeul Drents. Încuietoarea de la ușa acelei case fusese deschisă din exterior la scurt timp după explozie, conform sistemului parcului. În canalul din apropierea muzeului, ofițerii au găsit un baros și un ciocan, cumpărate de la un magazin de unelte din Assen.
Ce a declarant procurorul care se ocupă de caz
Serviciul Public de Parchet se angajează să găsească comorile de artă. ”Comorile de artă dacice furate reprezintă un patrimoniu cultural românesc de o valoare inestimabilă. Coiful are o vechime de 2.500 de ani și spune o parte din istoria României”, a declarat procurorul.
Suspecții au păstrat în mare parte tăcerea până acum. Această poziție servește drept factor agravant pentru Serviciul Public de Procuratură. ”Valoarea asigurată de 5,7 milioane de euro a comorilor de artă dispărute va fi recuperată de la ei. Vor trebui să plătească pentru asta tot restul vieții lor”, a declarat procurorul.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











