Anchetatori sub acoperire în Olanda. S-au dat drept cumpărători pentru a afla dacă tezaurul dacic a fost sau nu topit

Gabriela Gogu | Publicat: 11.05.2025 12:53 | Actualizat: 11.05.2025 15:36
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colecționari pentru a afla unde este tezaurul dacic furat de la muzeul din Drents.
Mai mulți anchetatori s-au mobilizat și s-au dat drept colecționari pentru a afla ce s-a întâmplat, de fapt, cu tezaurul dacic furat. Ei au făcut o ofertă de jumătate de milion de euro pentru coiful de la Coțofenești și pentru brățările furate. Ei au aflat că sunt ascunse și nu ar fi fost vândute sau topite.
Anchetatorii care se ocupă de tezaurul dacic furat s-au dat drept cumpărători
Anchetatorii ar fi trimis doi agenți sub acoperire ca să afle unde este tezaurul. Ei l-ar fi abordat prima dată pe fratele unuia dintre suspecți, i-ar fi oferit suma de 500.000 de euro și un telefon și i-ar fi spus acestuia că fratele lui, cel care este suspect, să îi contacteze. Este vorba despre tânărul care apare în pozele făcute publice cu șapcă și ochelari într-un magazin de bricolaj, iar la scurt timp a fost arestat de autoritățile olandeze.
Între timp, a început procesul împotriva hoților implicați în furtul de la Muzeul din Olanda. Doi suspecți au fost aduși vineri în fața unei instanțe de la un tribunal olandez, în procesul furtului coifului de aur de la Coțofenești și al celor trei brățări dacice. Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au intrat în Muzeul Drents şi au spart vitrinele pentru a fura coiful şi trei brațări din aur.
Procuratura a declarat că deține "numeroase dovezi" care îi asociază cu acest jaf pe cei doi bărbați şi pe un alt complice. Autoritățile au găsit haine folosite care prezentau urme de ADN de la suspecți şi cioburi de sticlă despre care cred că provin de la spargerea geamurilor şi vitrinelor muzeului. Procuratura a declarat că "presupune" că obiectele din aur nu au fost topite şi că principalii suspecți sunt încă în posesia lor.
Suspecții au refuzat să facă declarații
Ambii suspecți au refuzat să facă declarații în instanță. Poliția i-a propus chiar unuia dintre suspecți reducerea la jumătate a pedepsei dacă dezvăluia locația coifului, însă fără niciun rezultat.
Poliția oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care conduc la recuperarea coifului.
Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeului Național de Artă a României (MNIR). Directorul instituției a fost demis imediat pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











