ANAF bate gongul la Călăraşi! Peste 40 de hectare din averea Elenei Udrea, scoase la licitaţie parcelă cu parcelă

Ene Valentina | Publicat: 07.07.2025 17:38 | Actualizat: 07.07.2025 23:42
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a deschis, din nou, catalogul de licitații pentru bunurile fostei ministrese Elena Udrea. De data aceasta, vorbim despre 40,2 hectare de teren agricol împărțite în 19 parcele răspândite în comunele Sohatu, Sărulești și Gurbănești – toate vecine cu celebra comună Nana.
Prețul de pornire anunțat este de 1,9 milioane de lei, sumă din care autoritățile speră să-și recupereze creanțele: Direcția Națională Anticorupție, statul român și ANAF, prin diverse administrații fiscale. Loturile sunt scoase la vânzare individual, iar fiecare hectar vine la pachet cu o mică istorie a unui proiect agricol eșuat.
ANAF scoate la vânzare terenurile Elenei Udrea
În urmă cu câțiva ani, Elena Udrea vedea în agricultura din Bărăgan o posibilă gură de oxigen financiar. Însă, chiar ea recunoștea că exploatațiile au mers „foarte prost”, din simplul motiv că pământul era risipit „câte un hectar, câte două prin tot județul”.
„Foarte prost (n.r. – au mers afacerile). Nu știu, eu le-am dat în arendă pentru că sunt risipite – câte un hectar, câte două prin tot județul – și le-am dat în arendă, nu știu ce fac cei care le-au arendat. Păi, era de succes dacă aș fi continuat să achiziționez teren, să am mai mult, așa – pe patruzeci de hectare împrăștiate într-un județ întreg – complicat”, spunea la acea vreme Elena Udrea.
Fostul politician a încercat să-și pună terenurile cap la cap, dar logistica și costurile lăsau profitul în urmă. În final, le-a dat în arendă, fără să urmărească îndeaproape ce produc cei care le lucrează. Practic, povestea de succes din agricultură s-a încheiat înainte să înceapă, iar astăzi hectarele – rămase izolate și greu de administrat – se transformă într-un inventar făcut la rece de Fisc.
Ce alte bunuri a pierdut Elena Udrea
Această licitație nu este singulară; bunurile Elenei Udrea fac de ani buni obiectul executărilor. La finalul lui 2024, ANAF a încercat să vândă 25 % din EuroHotels Grivița, pachetul de acțiuni care îi aparținea. Cu un an înainte, terenurile din zona Străulești, Sector 1, au fost puse pe lista de valorificare, după ce, încă din 2012, aceleași autorități scoseseră la vânzare două autoturisme și alte suprafețe de teren în apropierea lacului Străulești.
Fiecare rundă de licitații a venit cu așteptări mari și oferte mici, semn că piața nu absoarbe cu entuziasm activele asociate cu un nume intens mediatizat și cu un dosar penal răsunător.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











