Martorii de bord, explicaţi. Ce trebuie să faci atunci când îţi apar
Redactia | Publicat: 09.03.2024 10:51 | Actualizat: 09.03.2024 10:58
Maşina ta are propriul mod de avertizare atunci când are o defecţiune. Sub forma unui mic ghid, vă prezentăm cei mai importanţi martori de bord, dar şi indicaţii despre ce puteţi face atunci când vă apar.
Ce trebuie să reţineţi este faptul că nu toţi martorii sugerează defecţiuni la maşină, deoarece există şi unii care pur şi simplu îţi arată statusul general al unei componente. În orice caz, ei sunt clasificaţi în funcţie de culoarea lor, care sugerează severitatea unei defecţiuni sau nu, dacă nu este cazul.
Cum se "citesc" martorii care se aprind în bordul autoturismului?
Atunci când în bordul maşinii tale îţi apar martori de culoare verde sau chiar albaştri (depinde de specificul maşinii pe care o conduci), atunci acesta are rolul de a informa cu privire la statusul unei componente a maşinii. Ne referim la situaţia în care marchează faptul că luminile de întâlnire sunt sau nu aprinse sau poate că una dintre portiere, ori portbagajul sunt rămase deschise.
Martorii de culoare galbenă sau chiar portocalii au rolul de a evidenţia faptul că există o componentă a autoturismului tău care s-a defectat sau nu funcţionează la capacitate maximă şi are nevoie de înlocuire. În funcţie de tipul de martor care vă apare în bord, va fi nevoie de reparaţie urgent sau mai puteţi amâna, pentru câteva zile. În orice caz, la service va trebui să mergeţi, indiferent că pe loc sau mai puteţi aştepta puţin.
Când trebuie să ajungi de urgenţă la service?
Atunci când în bord vă apare un martor semnalizat cu roşu înseamnă că experimentaţi o defecţiune serioasă a maşinii sau o problemă de siguranţă. Este momentul în care maşina ta trebuie să ajungă de urgenţă la service.
Defecţiunile la motor sunt adesea semnalizate cu roşu, uneori şi galben. Dacă vă apar şi literele EDC, care înseamnă egine disel control înseamnă că sistemul de control s-a defectat şi se recomandă vizita imediată la service.
Presiunea uleiului este marcată tot cu roşu şi apare la pornirea autoturismului, după care se stinge. Există în cazul în care se menţine aprins, iar atunci se impune oprirea imediată a motorului şi deplasarea în siguranţă către cel mai apropiat service auto.
Alte defecţiuni care vă pot apărea cu roşu sunt supraîncălzirea motorului, încărcarea acumulatorului, sistemul de frânare, avertizarea privind frâna de mână.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.