Google sfaturi pentru Guvernul României de a folosi Inteligența Artificială. Câți bani ar câștiga în 10 ani
Gabriela Gogu | Publicat: 24.10.2024 15:57 | Actualizat: 24.10.2024 16:02
Inteligența artificială generativă are potențialul de a spori eficiența sectorului public din România și de a crește calitatea serviciilor oferite, îmbunătățind experiența cetățenilor în contact cu serviciile publice. Guvernul ar câștiga 660 de milioane de euro în 10 ani, arată Google.
În prezent, aproape un sfert din instituțiile publice din România au investit deja în soluții AI. Potrivit unui comunicat Google, raportul estimează valoarea beneficiile pentru administrația publică la 660 milioane de euro, care reprezintă potențialul de creștere a valorii adăugate brute la finalul unei perioade de 10 ani.
Câți bani ar putea câștiga România în 100 ani dacă ar folosi Inteligența Artificială
Acest potențial poate fi atins în urma creșterilor de productivitate a muncii în sectorul public pe care le va aduce o adoptare pe scară largă a AI-ului prin îmbunătățirea calității și vitezei serviciilor publice, precum și o realocare de resurse către operațiuni cu valoare ridicată.
"Inteligenţa artificială are potenţialul de a îmbunătăţi majoritatea funcţiilor din administraţia publică, de la cele interne până la cele care interacţionează direct cu cetăţenii. AI poate îmbunătăţi serviciile pentru cetăţeni prin soluţii personalizate şi în timp real, poate eficientiza operaţiunile administrative prin creşterea acurateţei şi reducerea timpilor de procesare, şi poate oferi factorilor de decizie informaţii bazate pe date pentru a lua decizii mai rapide şi mai bine fundamentate", indică raportul.
Un procent de 69% dintre locurile de muncă din administrația publică românească au potențialul de a utiliza inteligența artificială generativă în operațiunile derulate, ceea ce va crește eficiența și va permite angajaților să se axeze pe rezolvarea problemelor complexe.
8% din locurile de muncă pot beneficia de automatizarea prin AI a peste jumătate din sarcinile curente, astfel eliberează timp pentru activități cu valoare adăugată mai mare. 24% dintre locurile de muncă din sectorul public, respectiv cele care implică în principal interacțiuni directe cu oamenii sau sarcini fizice, vor rămâne neschimbate din cauza potențialului redus de utilizare a AI.
De ce nu folosesc românii Inteligența Artificială
Studiul mai indică și că o parte dintre angajații din administrația publică din România folosesc inteligența artificială generativă, însă este mai mult o opțiune personală de utilizare a tehnologiei.
Potrivit unui sondaj în rândul angajaților din administrația publică din România indică faptul că 54% dintre ei folosesc instrumente Ai. Principalele bariere în adopția inteligenței artificiale, menționate de către cei din sectorul public, sunt lipsa competențelor în utilizarea instrumentelor AI, costul acestora, dar și îngrijorări privind securitatea.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.