Ce a declarat Sorin Grindeanu, după ce a fost numit președinte interimar al PSD: ''Urmează o perioadă de decizii susținute''

Ene Valentina | Publicat: 20.05.2025 18:26 | Actualizat: 20.05.2025 18:45
Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat s-a întrunit marți, 20 mai 2025, la Vila Lac, pentru a umple golul rămas după retragerea lui Marcel Ciolacu. Votul intern s-a încheiat rapid: 67 de delegați l-au susținut pe Sorin Grindeanu, în timp ce principalul contracandidat, edilul Sectorului 4 Daniel Băluță, a adunat 14 opțiuni, iar alte șase buletine au fost anulate.
Rezultatul îl împinge pe fostul premier din 2017 în fruntea formațiunii într-un moment de fragilitate politică, la doar câteva săptămâni după ce vechea coaliție PSD-PNL s-a destrămat odată cu plecarea social-democraților din Executiv.
Sorin Grindeanu, prima declarație după ce a fost numit interimar
Imediat după anunțarea scorului, Grindeanu a descris atmosfera din partid: „o majoritate semnificativă înclină spre opoziție”, însă același for i-a oferit un mandat deschis de dialog. Concret, noul lider a fost împuternicit să tatoneze terenul cu PNL, USR și UDMR pentru a identifica eventuale formule guvernamentale pro-europene.
Singura limită explicită rămâne refuzul de a coopera cu AUR. Prin urmare, PSD jonglează între două scenarii: retragerea pe banca opoziției sau revenirea la Palatul Victoria, de data aceasta cu propriul premier în fruntea unui cabinet multicolor.
Potrivit lui Grindeanu, discuțiile inițiale nu echivalează cu intrarea automată la guvernare. Obiectivul este să înțeleagă intențiile celorlalte formațiuni, după care va prezenta partidului un raport complet.
„Nu vreau să depășesc mandatul primit”, a subliniat el, promițând o consultare internă înaintea oricărei decizii finale.
Ce planuri are Grindeanu pentru PSD
În plan economic, noul președinte interimar a conturat câteva „linii roșii”. PSD nu va valida o eventuală creștere a TVA la 25 %, idee vehiculată recent ca soluție de echilibrare bugetară.
„Românii nu trebuie împovărați suplimentar într-un an deja complicat”, a avertizat Grindeanu, care vede în protejarea puterii de cumpărare un test de credibilitate pentru orice guvern.
Preluarea ștafetei vine într-un context ingrat. Rezultatele slabe ale candidatului PSD-PNL la primul tur al prezidențialelor din aprilie au forțat demisia lui Ciolacu din fruntea Guvernului și, ulterior, din cea a partidului. În spatele ușilor închise, taberele social-democrate oscilează între „reconstrucție din opoziție” și „responsabilitate la putere”. Faptul că Daniel Băluță a adunat un număr respectabil de voturi arată că nu toți militează pentru o reîntoarcere rapidă la Palatul Victoria.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











