Tradiţii şi superstiţii de 1 martie. Ce fac românii, an de an
Redactia | Publicat: 01.03.2024 08:35 | Actualizat: 04.03.2024 11:58
Românii au obiceiuri pe care le respectă cu sfinţenie în prima zi de primăvară. De 1 martie, există numeroase tradiţii şi obiceiuri, care sunt ţinute în toate zonele ţării.
Doamnele şi domnişoarele primesc mărţişoare de 1 martie, pe care le poartă în piept sau îşi leagă la mână un şnur cu alb şi roşu, simbol al primăverii. Cât se poartă acestea ţine, din nou, de tradiţiile zonei, deoarece sunt cazuri în care se păstrează la mână sau în piept în fiecare zi până la Florii, până pe 9 martie (atunci când se termină Babele, un alt obicei străvechi) sau toată luna martie.
Se spune că după ce a trecut perioada în care aţi ales să purtaţi mărţişorul, acesta nu ar trebui aruncat, deoarece aduce ghinion. Se leagă de un copac sau de un trandafir. Şnurul, simbolul primăverii, are rolul de a te apăra de ghinioane, spun străbunii noştri.
Cele mai bizare superstiţii de 1 martie
Tot pe 1 martie se alege şi "baba", iar această tradiţie spune că în funcţie de cum va fi vremea în ziua pe care ţi-ai ales-o, la fel va fi şi anul 2024 pentru tine. Dacă vei avea o zi senină, la fel vor şi şi zilele tale şi invers.
Există zone din ţară unde superstiţiile capătă proporţii ciudate. De exemplu, mamele care le pun mărţişoare în piept sau la mâna fetiţelor nu au voie să fie văzute de femeile însărcinate, căci le vor atrage ghinionul acestora din urmă. În sensul că bebeluşul va urma să se nască având un semn pe corp sau chip.
Pentru prosperitate şi belşug, de 1 martie, oamenii beau vin roşu. Totodată, se zice că nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii supărat, deoarece îţi va atrage tristeţea până când va veni toamna.
Zona din România unde femeile le oferă mărţişoare bărbaţilor
Nu se fac trebui gospodăreşti în această zi, deoarece există superstiţia că Baba Dochia va trimite vremea rea înapoi. De aceea, femeile nu spală şi nu fac niciodată curăţenie de 1 martie, ci doar pregătesc masa.
Da, aţi citit bine. În partea de nord a ţării, în Moldova şi Bucovina, doamnele şi domnişoarele sunt cele care le cumpără şi le oferă mărţişoare bărbaţilor în prima zi a primăverii. Domnii vor avea apoi ocazia de 8 martie să se revanşeze, oferindu-le cadouri celor care le-au dat mărţişoare.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.