Paştele Catolic 2024. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi, în lumea întreagă
Redactia | Publicat: 30.03.2024 11:38 | Actualizat: 30.03.2024 11:51
Catolicii din lumea întreagă sărbătoresc pe 31 martie Paştele Catolic, ţinând cont de tradiţiile şi obiceiurile care se păstrează din cele mai vechi timpuri.
În Mexic, odată cu venirea Paştelui Catolic, se închid străzile şi se pune în "scenă" o reprezentare a piesei Patimile lui Iisus, în Vinerea Mare. Credincioşii o urmăresc în linişte deplină, în memoria purtării Crucii lui Iisus. Sunt oameni care păstrează şi tradiţia de a vizita 12 biserici, în memoria celor 12 apostoli sau 7 biserici, pentru a rememora încercările la care a fost supus Iisus în Vinerea Mare.
Tradiţii şi obiceiuri de Paşte
În Polonia, înainte de Paşte, are loc una dintre cele mai cunoscute tradiţii ale catolicilor din regiune, binecuvântarea coşurilor, care se face în Sâmbăta Mare, înaintea Învierii. Oamenii aduc coşuri cu alimente pe care le vor consuma după ce va trece postul şi sunt sfinţite în timpul unei slujbe.
În dimineaţa Paştelui, catolicii merg la biserică, unde iau parte la Liturghia matinală, abia după se întorc acasă şi încep sărbătoarea Paştelui. Consumă mai întâi ouă şi hrană din coşul ce a fost sfinţit, apoi la prânz fac masa mare de Paşte.
Vânătoarea de ouă, tradiţia preferată a copiilor
În dimineaţa de Paşte are loc o activitate specială pentru cei mici. Ouă mici de ciocolată sunt ascunse prin casă sau prin curte de către părinţi, bunici ori apropiaţi, iar fiecare copil devenit vânător de ouă, primeşte o geantă sau un coş decorat, în care le va aduna. Un obicei foarte vechi printre catolici, ce este legat de realitate, asemenea găinilor care sunt crescute în libertate şi au obiceiul de a depune ouăle în locuri diferite.
Legătura creştină se face cu Maria Magdalena, care îl căuta pe Iisus Hristos, având un coş de ouă la braţ, spunând „Mi-au luat pe Domnul și nu știu unde L-au pus”.
Rularea ouălor, o tradiţie cu o origine necunoscută, se face de ani de zile şi spune că ouăle de Paşte se iau şi se duc într-o zonă de deal sau în pantă, de unde se dă drumul ouălor să cadă. Vor fi mâncate cele care se sparg după ce se lovesc de pietre sau de alte ouă.
Pentru catolici, mâncarea tradiţională din ziua de Paşte este mielul la rotisor cu rozmarin. Este o tradiţie comună cu cea a celor care sărbătoresc Paştele Ortodox.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.