Mănăstirea Curtea de Argeş şi legenda Meşterului Manole. Ce nu ştiai despre lăcaşul de cult
Redactia | Publicat: 13.06.2024 09:26 | Actualizat: 13.06.2024 10:05
Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, cea de la Curtea de Argeş, are o poveste aparte, existând o legendă cu cel care a ctitorit-o.
Construcţia Mănăstirii Curtea de Argeş a început în 1514 şi s-a terminat trei ani mai târziu, realizată de Neagoe Basarab, cel care era pe atunci Domnitorul Ţării Româneşti. Aceasta se află pe locul vechii mitropolii, care fusese ridicată în 1359. A fost sfinţită şi dată în folosinţă chiar pe 15 august 1517, de Sfânta Marie, al cărui hram îl poartă.
Ce nu ştiai despre Mănăstirea Curtea de Argeş
În 1611, un eveniment nefericit a avut loc, după ce Gabriel Bathory, cel care era principe în Ardeal, a jefuit tot ce era mai de preţ din biserică, inclusiv acoperişul, ce era realizat din plumb.
Matei Basarab a refăcut biserica în perioada 1632-1654, timp în care i-au fost puse toate podoabele, icoanele care există şi în prezent. Doar că Mănăstirea Curtea de Argeş nu a fost ferită de intemperii, după ce în timpul războaielor dintre ruşi şi turci, între anii 1769-1774 şi 1787-1791, biserica a fost din nou jefuită şi alte stricăciuni au avut loc.
Regele Carol I a fost cel care a renovat şi îmbunătăţit pentru ultima dată Mănăstirea Curtea de Argeş, angajând un arhitect francez celebru şi talentat, Andre Lecomte du Nouy, cel care i-a dat forma care există şi în prezent.
Mănăstirea Curtea de Argeş este situată la o distanţă de 146 km de Bucureşti, 36 km de Piteşti, 37 km de Râmnicu Vâlcea şi 129 km de Braşov. Accesul rutier se poate face pe DN7C doar vara, fiind vorba despre Transfăgărăşan, care este închis în afara sezonului, sau pe A1 Bucureşti - Piteşti.
Legenda meşterului Manole
Povestea spusă de-a lungul anilor despre Mănăstirea Curtea de Argeş îi are în prim plan pe meşterul Manole şi soţia sa, Ana. Legenda spune că Neagoe Basarab i-a cerut lui Manole să construiască biserica, ajutat de nouă meşteri mari, însă tot ce ridica pe timp de zi, se strica pe timp de noapte.
Într-o noapte, un vis tragic l-a făcut pe Manole să îşi zidească soţia în pereţii mănăstirii, după ce i s-a zis că dacă o va sacrifica, atunci şi construcţia va rezista.
La Mănăstirea Curtea de Argeş nu există tarife de acces şi aici puteţi vedea inclusiv mormântul Regelui Mihai.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.