Delta Dunării, obiectiv turistic impresionant dn România. Curiozităţi despre cea mai bine conservată deltă din Europa
Redactia | Publicat: 23.05.2024 13:58 | Actualizat: 23.05.2024 14:03
Vorbim astăzi despre o rezervaţie naturală protejată de la noi din ţară: Delta Dunării, care s-a format de-a lungul a 10.000 de ani.
Delta Dunării este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de la noi din ţară, care începând cu anul 1990 a devenit o rezervaţie a biosferei, împreună cu alte astfel de rezervaţii de la noi din ţară, devenind totodată şi parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ca mărime, este a treia de pe continent şi a 22-a în întreaga lume. Suprafaţa sa este de aproximativ 5.700 km pătraţi şi specialiştii spun că anual creşte cu 40 mp.
Ce specii de plante şi animale se regăsesc în Delta Dunării?
90% din suprafaţa deltei este reprezentată de ecosisteme naturale, terestre sau acvatice, în timp ce uscat este doar 10%. În interiorul Deltei Dunării se regăsesc pese 5.500 de specii de plante şi animale, multe dintre acestea fiind chiar ocrotite de lege. Veţi regăsi aici plopi albi, negru, tufe de mure, dar chiar şi de cătină. Sunt zone speciale unde există o mare varietate de nuferi şi chiar plante carnivore.
În interiorul Deltei se află şi Pădurea Letea, o veche rezervaţie naturală din ţara noastră, în timp ce fauna este reprezentată de reptile, păsări, peşti, broaşte râioase verzi, broaşte de lac mare, brotăcei de copac, calcani, hamsii, stavrid, somoni, bibani, sturioni sau scrumbii.
Curiozităţi despre Delta Dunării:
- peste 50 de specii de mamifere se regăsesc în deltă, atât cele specifice zonelor uscate, cât şi celor mlăştinoase, precum: vulpea, nurca europeană, bizamul, mistrețul, castorul, pisica sălbatică, câinele enot și ermina;
- peste 300 de specii de păsări, dintre care 130 sunt migratoare. Veţi regăsi aici egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic;
- tot aici veţi găsi pelicani, atât comuni, cât şi creţi
- aici se găsesc păduri unice în România, de nisip, cum sunt pădurea Letea şi pădurea Caraorman. Liane ce ajung până la 25 de metri lungime se află în componenţa lor;
- cel mai mare peşte de apă dulce din întreaga lume, morunul, se poate vedea şi în Delta Dunării. Acesta are o speranţă de viaţă de până la 100 de ani! şi poate atinge lungimi uriaşe;
- la capitolul plante carnivore se înscriu ostrăţelul de baltă şi aldrovanda.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.