Cum să alegi un pepene roşu? Sfatul specialiştilor pentru a nu da greş
Redactia | Publicat: 16.07.2024 19:47 | Actualizat: 16.07.2024 19:51
Vara, consumul de pepene este un plus de gust şi un fruct răcoritor. Pentru a te putea bucura de toate calitățile sale, trebuie să ştii şi cum să îl alegi.
La ce trebuie să fii atent atunci când îţi achiziţionezi un pepene roşu din supermarket? În pieţe, există vânzători binevoitori şi de încredere, care te vor invita să îţi alegi fructul, să îl testezi şi îţi vor face dop, ca să îl guşti.
În cazul în care mergi la Mega ori Lidl ori oricare alt supermarket, există câteva trucuri la care poţi apela pentru a te asigura că nu îţi vei lua "ţeapă" cu pepenele ales.
Cum să alegi cel mai dulce pepene?
Mihaela Bilic, medic nutriţionist de profesie, a venit în sprijinul românilor cu o serie de sfaturi şi idei despre modul în care ar trebui să privească un pepene la raft, înainte de a-l pune în coş.
În primul rând, conform Mihaelei Bilic, va trebui să te uiţi la codiţa acestuia, iar sfatul este valabil atât pentru pepenele galben, cât şi pentru cel roşu:
„Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon…cu condiția să fie rece și bine copt. Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi.
Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt", a scris ceasta pe pagina sa de Facebook.
Mai departe, va trebui să fiţi atenţi la forma acestuia, precum şi la amprenta solului: "Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, a mai scris nutriţionista.
Ţinând cont de aceste sfaturi nu aveţi cum să daţi greşi, în cazul în care le respectaţi întocmai veţi avea parte de un desert delicios şi răcoritor.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.