Ce acte trebuie să duci la starea civilă, dacă te căsătoreşti în 2024?
Redactia | Publicat: 20.03.2024 21:16 | Actualizat: 20.03.2024 21:26
Dacă vrei să te căsătoreşti în 2024, va trebui să te prezinţi la starea civilă sau la biserică având asupra ta o serie de documente.
Înainte de cununia civilă propriu zisă, cei doi miri vor trebui să se prezinte cu documentele necesare, înainte cu două săptămâni de oficierea căsătoriei. Aceasta se încheie după 10 zile calendaristice de la data la care actele au fost depuse, iar aici sunt incluse ziua în care a fost făcută declaraţia, precum şi ziua propriu zisă în care căsătoria este oficiată.
Ce trebuie să faci, înainte de a programa cununia civilă?
Declaraţia dinaintea căsătoriei se face de către viitorii soţi, doar în scris, la primăria unde are domiciliul de reşedinţă unul dintre aceştia. Dacă cei doi miri se vor căsători într-un alt oraş faţă de reşedinţa unuia dintr ei, acesta din urmă va trebui să depună o declaraţie de căsătorie pe care să o depună în cel mult 48 de ore către primăria localităţii unde îşi va încheia căsătoria.
Există şi posibilitatea de a oficia cununia civilă în afara localităţii de reşedinţă a ambilor miri, dar asta se face doar cu aprobarea primarului şi numai motivat, adică în cazuri extreme, precum acela în care unul dintre miri suferă de o boală şi nu se poate deplasa, fie este privată de libertate.
Lista completă de acte necesare pentru căsătorie
Vei avea nevoie de acte în original şi în copie, deci va trebui să consulţi cu atenţie următoarea listă înainte de a merge la primărie:
- actele de identitate ale ambilor soţi, atât în original, cât şi în copie
- certificatele de naştere pentru ambii, în original şi copie
- certificat prenupţial medical, pe care trebuie să scrie că persoana în cauză este apă pentru căsătorie, ce trebuie eliberat de o unitate medicală în cel mult 14 zile înainte de cununie
- în cazul în care unul sau ambii soţi au fost căsătoriţi anterior, vor trebui aduse şi documentele în original şi copie din care să rezulte faptul că anterioara căsnicie nu mai există şi se poate căsători din nou (aici vorbim despre certificat de deces sau certificat de divorţ)
- declaraţie pe propria răspundere în care cei doi soţi să specifice că nu se cunosc motive legale care ar trebui să împiedice legarea căsătoriei.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.