Care este mai sănătoasă, cafeaua sau ceaiul? Ce spun experţii despre consumul de cofeină
Redactia | Publicat: 27.05.2024 15:16 | Actualizat: 27.05.2024 15:21
O întrebare care stă pe buzele tuturor, atunci când vine vorba de energizarea de dimineaţa. Ce este mai potrivită, o ceaşcă de cafea sau una de ceai?
Vorbim despre două licori total diferite, cafeaua cu arome puternice, pe care o caută toţi cei care vor să aibă parte de doza de energie de dimineaţă, ori de ceaiul verde sau negru, care oferă proprietăţi benefice, conţine antioxidanţi şi chiar cofeină, care duce la aceeaşi energizare căutată în cafea.
Atât ceaiul, cât şi cafeaua conţin cofeină
Cantitatea de cofeină din ceaiul ales poate varia, la fel se întâmplă şi în cazul cafelei. Atunci când vorbim despre cafea, cantitatea de cofeină variază în funcţie de originea ei, tipul, precum şi de modul în care a fost preparată. Ca o comparaţie, frunzele de ceai verde sau negru conţin până la 3,5% cofeină, iar cafeaua undeva la 1,1%, până la 2,2%.
Chiar dacă pare că vorbim despre o cantitate mai mare de cofeină în cazul ceaiului, atunci când are loc prepararea acestora, în cazul cafelei este extrasă mai multă cofeină decât din infuzarea frunzelor de ceai. De aceea, o cană de cafea mică, ce are undeva la 240 ml de cafea, va conţine mai multă cofeină decât una de cafea.
Efectele benefice ale cafelei sau ceaiului
Conţin polifenoli ambele, asta înseamnă că sunt surse importante de antixoidanţi pentru organism. Aceştia îi şi conferă acel gust specific. Totodată, mai conţin şi teaflavine, tearubigine şi catechine, care sunt principalii antixodidanţi din ceaiul negru, în timp ce în cafea veţi regăsi flavonoide şi acid clorogenic.
Există şi situaţii în care cafeaua sau ceaiul sunt contraindicate. Vorbim despre situaţiile în care suferiţi de boli cardiace, ori coronariene sau digestive, precum ulcer, gastrită, sindrom de colon iritabil. Specialiştii spun că dacă suferiţi de una dintre aceste afecţiuni, consumul de cafea sau ceai negru ori verde nu este contraindicat total, însă este recomandat să se consume cu măsură.
Cantitatea de cofeină conţinută de o cană de ceai sau de o ceaşcă de cafea este undeva la acelaşi nivel, de aceea alegerea depinde de cele mai multe ori de gustul consumatorului, ori de momentul zilei când poate fi consumat. Dacă o ceaşcă de cafea se bea dimineaţa pentru energizare, veţi putea consuma şi una de ceai la prânz, pentru relaxare.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.