Calendar ortodox 5 septembrie 2024. Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia
Ene Valentina | Publicat: 05.09.2024 11:26 | Actualizat: 05.09.2024 11:31
Data de 5 septembrie 2024 marchează o zi deosebită în calendarul ortodox, dedicată prăznuirii Sfântului Proroc Zaharia, unul dintre prorocii Vechiului Testament.
Sfântul Proroc Zaharia este cunoscut în principal ca tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, dar, în tradiția ortodoxă, el este respectat nu doar pentru acest rol, ci și pentru prorociile și credința sa profundă. Zaharia era un preot din neamul lui Aaron, trăind într-o perioadă în care poporul evreu trecea prin mari încercări spirituale și sociale.
Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia
Zaharia și soția sa, Elisabeta, au fost descriși în Sfânta Scriptură ca fiind oameni „drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și rânduielile Domnului” (Luca 1:6). Deși înaintați în vârstă, ei nu aveau copii, ceea ce în cultura evreiască din acea vreme era considerat o rușine.
Cu toate acestea, Zaharia a continuat să slujească cu credință la Templu, iar într-o zi, în timpul unei astfel de slujbe, i s-a arătat Arhanghelul Gavriil. Mesajul îngerului era unul uimitor: Elisabeta, soția sa, urma să nască un fiu, care va fi mare înaintea Domnului și va pregăti calea Mântuitorului. Acest fiu nu era altul decât Ioan Botezătorul.
Lipsa de credință și pedeapsa
Deși era un om credincios, Zaharia a fost copleșit de îndoială în fața acestui mesaj. Dat fiind că atât el, cât și soția sa erau înaintați în vârstă, Zaharia a cerut un semn ca să creadă. În urma necredinței sale, Arhanghelul Gavriil i-a spus că va fi mut, adică nu va putea vorbi, până la împlinirea prorociei.
Aceasta s-a întâmplat întocmai. Zaharia a rămas mut până la nașterea fiului său, Ioan. În momentul în care i s-a cerut să scrie numele copilului, el a scris pe o tăbliță: „Numele lui este Ioan” (Luca 1:63), iar atunci limba i s-a dezlegat și a început să-l laude pe Dumnezeu. Acesta este momentul în care a rostit o prorocie cunoscută sub numele de „Cântarea lui Zaharia” sau „Benedictus”, în care preamărește intervenția divină în istoria poporului său și prorocirea despre viitorul fiului său, Ioan, care avea să devină un mare profet.
Moartea Sfântului Zaharia
Tradiția ne spune că Sfântul Proroc Zaharia a murit ca martir, fiind ucis din porunca regelui Irod. După nașterea lui Ioan, Irod, temându-se de prorocia care spunea că un nou rege va veni în lume și îi va lua tronul, a ordonat uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească din regiune. Însă Ioan a fost salvat, fiind ascuns de mama sa, Elisabeta, în munți. Atunci când soldații lui Irod au venit să-l caute pe Ioan, Zaharia a refuzat să dezvăluie locul în care se afla fiul său, iar ca urmare a fost ucis între templu și altar.
Sfântul Proroc Zaharia este venerat în Biserica Ortodoxă nu doar ca tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, ci și ca un exemplu de credință și devotament. În ciuda momentului său de necredință, el a demonstrat că Dumnezeu este milostiv și iartă slăbiciunile omenești. Pedeapsa temporară a muțeniei a fost o lecție de umilință și ascultare față de voia divină, iar viața sa ne învață să rămânem fermi în credință, chiar și atunci când ne confruntăm cu încercări sau îndoieli.
Pe 5 septembrie, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Proroc Zaharia prin rugăciuni și slujbe speciale. Aceasta este o zi de aducere aminte a vieții sale și a lecțiilor de credință pe care ni le-a lăsat moștenire. În biserici, se citesc fragmente din Sfânta Scriptură care evocă viața și faptele sale, iar cei care poartă numele de Zaharia sau derivatelor acestuia sunt felicitați de către cei apropiați.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.