Calendar ortodox 30 septembrie 2024. Sărbătoare mare pentru români, rugăciunea pentru mântuirea sufletului
Gabriela Gogu | Publicat: 30.09.2024 09:50 | Actualizat: 30.09.2024 09:54
Anual pe 30 septembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Iluminatorul, arhiepiscopul Armeniei cel Mari. Această sărbătoare este una importantă în calendarul ortodox, este pomenit un sfânt care a avut un rol crucial în răspândirea creștinismului.
Sfântul Sfinţit Mucenic Grigorie Iluminatorul s-a născut către anul 240 și era persan de neam, fiul lui Anac, rudenie lui Cusaro, împăratul Armeniei, fratele lui Artavan, împăratul persilor. El a fost prins de domnitorul Tiridat că era creștin, a fost supus la multe și neînchipuite chinuri, dar a rămas viu cu ajutorul lui Dumnezeu.
După ce Tiridat a aflat că sfântul este fiul lui Anac persanul care cu înșelăciune omorâse pe tatăl său, i-a legat mâinile și picioarele sfântului și la cetatea Ararat l-a aruncat într-o groapă adâncă plină de fiare și de târâtoare în care sfântul a trăit 15 ani, fiind hrănit în taină de o femeie văduvă.
Viața Sfântului Sfințit Mucenic Grigore Iluminatorul
Împăratul Tiridat și-a ieșit din minte și își mușca din carnea trupului său și păștea cu porcii prin munți. Sora lui, Cusaroducta, a avut un vis și glas a auzit, că de nu va ieși Grigore din groapă, Tiridat nu se va face bine. Atunci a fost scos sfântul din groapă și ieșind a botezat pe mulți.
S-a făcut episcop și a zidit multe biserici și a luat parte la sfântul și marele întâi sinod ecumenic în 325, an în care s-a și mutat cu pace către Domnul.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul
Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, glasul al 4-lea:
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Irmosul: Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfinţit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfinţitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminătorul cel neapus, ierarhul cel mare, păstorul cel mult chinuit, care a petrecut întru nevoinţe, lauda Armeniei, astăzi la ospăţ ne-a chemat pe noi credincioşii, adunându-ne să-l fericim pe dânsul.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Umplându-te de apele cele vii ale Duhului, ai ieşit ca un râu din Edenul cel înţelegător, adăpând faţa Bisericii şi uscând noianul nebuniei idolilor, Fericite Grigorie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Prin Crucea Celui Ce S-a Întrupat din tine, Preacurată, întărindu-se femeile, tare s-au luptat şi s-au adus Lui după tine, Fecioară, strălucind cu strălucirile fecioriei şi cu sângele muceniciei.
Cântarea a 3-a. Irmos: Biserica cea stearpă…
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu pălmuirile nevoinţelor tale ai sfărâmat fălcile leilor şi cu pâraiele sângiurilor ai înecat spurcăciunile demonilor şi din rădăcină ai surpat stâlpii cei idoleşti, vrednicule de laudă.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Nici prelungirea chinurilor, nici muncile cele cumplite, nici închisoarea cea îndelungată în groapa cea prea întunecoasă, nu au răzvrătit cugetul tău cel tare, mucenice, vrednicule de laudă.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ochilor tăi nu le-ai dat dormitare, mucenice, până ce ai arătat fii zilei pe cei biruiţi de dormitarea răutăţii păgâneşti, care cântau: Sfânt eşti, Doamne.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Muceniţa Ripsimia cunoscându-te pe tine Singura Curată Maică Fecioară, s-a biruit de dragostea frumuseţilor tale. Şi strălucind în chinuri, s-a adus lui Hristos pe urma ta.
Irmosul: Biserica cea stearpă a născut din păgâni şi adunarea cea cu mulţi fii a slăbit. Minunatului Dumnezeului nostru să-I cântăm: Sfânt eşti Doamne.
Cântarea a 4-a.
Irmosul: Cel Ce şade în mărire pe scaunul dumnezeirii, pe nor uşor a venit Iisus Cel mai presus de dumnezeire, prin palmă curată şi a mântuit pe cei ce cântă: Slavă Hristoase, puterii Tale.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Domnul Cel Preaînalt întru mărire, te-a suit pe tine, mărite, la înălţimea cea mărită a muceniciei, ale Cărui patimi cu bucurie le-ai închipuit, sfinţite mucenice, cântând: Slavă Puterii Tale, Doamne.
Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe vrăjmaşul cel ce ca un fără de Dumnezeu strica tot pământul armenilor, cu putere dumnezeiască l-ai surpat şi strălucind ca un luminător, ai luminat pe cei ce zăceau în întunericul deşertăciunii, Preaînţelepte Ierarhe Grigorie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu dumnezeieştile tale învăţături, Sfinte Grigorie, cu mult ai înmulţit şi ai adus Ziditorului tău talantul, prin cei ce s-au mântuit şi ai primit de la Dânsul moştenirea cea veşnică: Împărăţia Cerului şi luminarea.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca pe o înfrumuseţată, ca pe o aleasă, ca pe o frumoasă te-au iubit pe tine tinerele fecioare, cele ce s-au nevoit împreună cu Sfânta Ripsimia. Şi veselindu-se, s-au adus Fiului tău, pe urma ta, Maică Fecioară Marie.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.