Calendar ortodox 24 septembrie 2024. Ce mai sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Gabriela Gogu | Publicat: 24.09.2024 09:47 | Actualizat: 24.09.2024 09:53
În fiecare an, pe data de 24 septembrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Anthonitul.
Sfânta Muceniță Tecla este prima femeie martiră pentru credința în Hristos și este cinstită în Sinaxarele Bisericii la fel ca Apostolii. Născută în cetatea Iconiu, părinții săi erau de credință păgână. Tecla s-a logodit cu un tânăr numit Tamir, care provenea dintr-o familie înstărită.
În perioada aceea, Sfântul Apostol Pavel a ajuns la Iconiu, însoțit de Varvara, pentu a popovădui Evanghelia.
Viața Sfintei Mucenițe Tecla
Sfânta Tecla era din Iconia, cetate din Asia Mică, atunci când Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba au ajuns în acel ținut, propovăduind Evanghelia, printre cei care au ascultat cuvântul Sfinților Apostoli s-a aflat și ea.
La vârsta de 18 ani, Tecla, care era de neam mare și cunoscut, a fost logodită cu un tânăr dintre cei dintâi ai cetății, Famir, bogat și frumos. Sfânta Tecla, primind în inima sa cuvintele Sfântului Apostol Pavel, a crezut în Hristos Fiul lui Dumnezeu şi l-a iubit pe El şi s-a lipit de Dânsul cu tot sufletul.
”Şi a şezut lângă Pavel, ascultând cuvântul lui trei zile şi trei nopţi, ca şi cum se uitase pe sine, pentru că nu s-a dus nici la mâncare, nici la băutură, nici la odihnă, ci a stăruit ca şi oarecând Maria, ceea ce şedea lângă picioarele lui Iisus, întemeindu-şi toată mintea în Dumnezeu.
Cu singur cuvântul Lui se hrănea, cum spune Mântuitorul: ‘Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”
Logodnicul împreună cu mama Sfintei Tecla s-au împotrivit cât au putut hotărârii acesteia de a urma lui Hristos. Au denunţat-o pe ea guvernatorului pentru neascultare de părinţi şi pentru ruperea logodnei.
Mama sa, ”schimbându-şi obişnuinţa sa cea de maică şi uitându-şi fireasca sa dragoste către fiica sa, ca o leoaică cumplită, sau ca o ursoaică mânioasă, a răcnit către judecătorul, zicând: ‘Arde pe această rea roabă, vrednică este de o aşa moarte, aceasta nu este fiica mea, că nu mă ascultă pe mine, maica ei. Arde-o pe aceasta ca să fie pildă altora, ca văzând toate fecioarele cele ce sunt în cetatea aceasta, să se teamă şi să nu îndrăznească a nu asculta pe mamele lor şi a li se împotrivi precum aceasta a mea prea înrăutăţită şi într-adevăr nesupusă. Nu este aceasta fiica mea, nici născută de mine, ci ramură uscată şi blestemată odraslă; deci, arde-o pe aceasta’. Şi stăruia mama ca să se ardă fiica ei”
Viața Sfântului Athonitul
Sfântul Cuviois Siluan Anthonitul s-a născut în 1866 într-o familie modestă de țărani ruși. La 26 de ani a mers la Muntele Athos, unde a practicat rugăciunea inimii și s-a nevoit pentru Hristos. La Sfântul Munte a rămas vreme de 46 de ani. A trecut la Domnul după o suferință de opt zile, în 11/24 septembrie 1938.
În 1987, Patriarhia Ecumenică – sub a cărei jurisdicţie se află comunitatea Sfântului Munte al Athosului – a proclamat sfinţenia stareţului Siluan Athonitul: ”ca acesta să fie numărat împreună cu bărbaţii cuvioşi şi sfinţi ai Bisericii, fiind cinstit cu prăznuiri sfinte şi ceremonii religioase anuale şi slăvit cu imnuri de laudă în ziua de 24 septembrie, în care a plecat fericit la Domnul”.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.