Calendar ortodox 2024 explicat. Care este diferenţa dintre sărbătorile cu cruce neagră şi roşie
Redactia | Publicat: 10.03.2024 12:16 | Actualizat: 10.03.2024 12:34
Puţini români ştiu care este diferenţa dintre sărbătorile ce sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce neagră şi cele cu cruce roşie.
În primul rând, din punct de vedere liturgic, diferenţa se face în funcţie de solemnitatea slujbelor. Apoi, credincioşii pot face sau nu treburi casnice în acele zile. Conform calendarului, în zilele de sărbătoare trecute cu roşu, acestea sunt interzise.
Cum se face diferenţa între sărbătorile cu cruce neagră şi cele cu cruce roşie, în calendarul ortodox?
Sărbătorile mari sunt trecute în calendarul ortodox cu roşu şi sunt încadrate de un cerc sau trecute în paranteze. Acestea sunt semnele care marchează importanţa slujbei.
Totodată, există şi zile mari de sărbătoare şi perioade în care nu se fac nunţi. Este vorba despre toate zilele în care se ţine post, niciodată într-o zi de miercuri sau de vineri, între zilele 11 martie şi 12 mai, însemnând începerea Postului Paştelui şi până la Duminica Sfântului Apostol Toma.
Când şi de ce nu se fac nunţi în 2024?
Nu se fac nunţi nici în perioada Postului Sfinţilor Petru şi Pavel, între zilele 24 - 28 iunie, între 31 iulie şi 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august, în Postul Crăciunului, între 15 noiembrie şi 24 decembrie, şi nici până de Bobotează - 6 ianuarie.
Zilele cu sărbători majore, marcate cu roşu în calendarul ortodox, sunt ţinute la nivelul întregii ţări. Adică sunt numite sărbători legale şi în acele zile nu se lucrează, românii având liber de la stat. În 2024, acestea sunt:
- 1 și 2 ianuarie – Anul Nou;
- 1 mai – Ziua Internațională a muncii;
- 05 mai și 06 mai – prima si a doua zi de Paști;
- 23 iunie și 24 iunie, prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie – Ziua Națională;
- 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun.
De regulă, românii primesc mai multe zile libere, în funcţie de ziua săptămânii în care pică respectiva sărbătoare. De exemplu, dacă este vorba despre o zi de joi, care este liberă de la stat, de regulă se va face punte cu ziua de vineri, iar împreună cu cele două zile libere din weekend, românii ajung să aibă 4 zile libere.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.