Azi, Înălţarea Domnului! Tradiţii şi obiceiuri străvechi
Redactia | Publicat: 13.06.2024 07:35 | Actualizat: 13.06.2024 07:45
Astăzi, 13 iunie 2024, este Înălţarea Domnului, o sărbătoare cu dată schimbătoare, care are loc întotdeauna la 40 de zile după Paşte.
Sărbătoarea Învierii Dommnului aminteşte de Îniverea lui Iisus Hristos, la 40 de zile după ce a fost răstignit pe cruce. Atunci când s-a înălţat la ceruri, Iisus le-a promis discipolilor săi că vor fi îndrumaţi de acum de Duhul Sfânt, trimis de el ca să îi ajute în misiunea lor de a transmite credinţa creştină.
În tradiţiile ortodoxe, această sărbătoare este unul dintre cele mai mari praznice ale bisericii, având o deosebită importanţă, reflectând înălţarea umanităţii, ilustrată de Iisus Hristos.
Cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri de Înălţarea Domnului
În această zi, au loc slujbe speciale şi se rostesc rugăciuni prin care se celebrează Înălţarea lui Iisus Hristos, amintindu-se în acelaşi timp de promisiunile pe care acesta le-a făcut oamenilor.
Dacă Paştele Ortodox a picat în 2024 pe data de 5 mai, Înălţarea are loc la fix 40 de zile, într-o zi de joi, mai exact pe 13 iunie. În tradiţiile populare, i se mai zice şi Ispas, care a fost un cioban, ce a fost martor la Înălţarea lui Iisus Hristos, urmârind evenimentul special ascuns în spatele unor pietre şi le-a povestit tuturor cele văzute.
Creştinii ortodocşi ţin mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii cu ocazia acestor sărbători, iar cea mai importantă dintre ele este aceea că se vopsesc ouă roşii şi se ciocnesc, folosind "Hristos s-a înălţat" şi "Adevărat s-a înălţat".
Alte tradiţii şi obiceiuri cunoscute spun că cei care mor în ziua de Înălţare, ajung direct în Rai, pentru că cerurile sunt deschise între Paşte şi Înălţare. Tot în această zi se împart produse speciale pentru cei trecuţi în nefiinţă, cum ar fi brânză, ceapă verde, pâine caldă sau rachiu.
Cei care cultivă pământul, vor semăna până la cel târziu ziua Înălţării, iar plantele care se folosesc ca leacuri, aşa cum este leuşteanu, paltinul sau alunul se sfinţesc.
Nu se fac treburi casnice, nu se spală, fiind o sărbătoare ce are cruce roşie. Este un bun moment de a merge la biserică pentru a participa la slujbă şi a se ruga pentru sufletele adormiţilor.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.